EN
> Home > Nieuws > Zand erover!

Zand erover!

Rondom de Cabergerweg graven de archeologen van Strukton sinds deze week de ene na de andere sleuf open. De meeste sleuven zijn klein en worden al diezelfde dag weer dichtgegooid. Andere sleuven zijn van groter formaat en blijven langer open liggen. Al dat graafwerk heeft een duidelijk doel: het in kaart brengen van de vestingwerkmuren onder en rondom de Cabergerweg.

Droge gracht

Archeologisch adviseur Ineke de Jongh rent voortdurend op en neer tussen de Hoge en Lage Fronten. Dat betekent dat ze telkens weer de drukke Cabergerweg moet oversteken. “Dat is straks niet meer nodig”, vertelt Ineke tussen het rennen en graven door. “Dan ligt hier een droge gracht en kunnen wandelaars ónder de Cabergerweg door oversteken tussen Hoge en Lage Fronten.” De droge gracht is een van de laatste kunstwerken die worden gerealiseerd voor het Noorderbrugtracé. Tegelijkertijd ook één van de belangrijkste, want via de droge gracht worden de Hoge en Lage Fronten straks met elkaar verbonden tot een twintig hectare groot Frontenpark. De oude vestingwerkmuren zijn een belangrijk onderdeel van de toekomstige gracht. Reden voor Ineke en haar team om de oude muren nu al grondig in kaart te brengen.

Van plan A naar B?

“Dit is geen archeologisch, maar een bouwhistorisch en bouwtechnisch onderzoek”, aldus Ineke. “We bekijken allereerst of de muren zich wel op de plek liggen waar ze volgens de oude kaarten horen te zijn. Meestal klopt dat behoorlijk, maar we kregen bij de eerste sleuven toch even een flinke schrik. De muren lagen daar veel dieper dan verwacht en we waren al bang dat we een plan B moesten gaan bedenken. Maar gelukkig is dat niet nodig: we kunnen bij plan A blijven!” Na vrijgraven wordt de conditie van de muur zo goed mogelijk bekeken om vervolgens de locatie en afmetingen in te meten. Daarna verdwijnen de meeste muren gewoon weer onder een laag zand en grond, totdat het tijd wordt voor het echte archeologische onderzoek. “Dat volgt later nog, voordat Strukton start met de bouw van de kunstwerken voor de droge gracht,”laat Ineke weten. Een paar kleine vondsten heeft Ineke toch weten op te diepen: van zalfpotjes tot en met wijn- en jeneverkruiken.

Fotograaf Fred Berghmans nam een kijkje bij het graafwerk van grote, diepe sleuven bij de Hoge Fronten. Bekijk de foto’s op onze Flickr pagina.

Datum: 22 september 2016

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.