EN
> Home > Nieuws > Wandelen door geschiedenis?

Wandelen door geschiedenis?

Dat het in Maastricht-West wemelt van historische bouwwerken is algemeen bekend. En dat geldt zeker voor de Lage Fronten, waar momenteel de buitenmuren van de vestingwerken onder handen worden genomen om verder verval tegen te gaan. In opdracht van projectbureau Belvédère heeft archeologisch adviseur Ineke de Jongh (Strukton) de vestingmuren ter hoogte van de Gashouder – in het toekomstige Courtinepad – ook van bovenaf onder de loep genomen.

Blootleggen van  (bouw)geschiedenis

De oude vestingmuren zijn juweeltjes in het toekomstige Frontenpark. Maar voor de oude muren geldt dat de buitenkant maar een klein deel van een hele vestingmuur laat zien. Ineke vertelt er meer over: “Op deze locatie is achter de buitenmuur nog een binnenmuur gebouwd. De ruimte tussen binnen- en buitenmuur was een droge gracht die dienst deed als extra verdedigingselement. Achter de binnenmuur lag vervolgens een dik pakket grond. Zo realiseerden de Maastrichtse vestingbouwers een metersdikke muur die goed bestand was tegen aanvallen van buitenaf.” Het onderzoek van Ineke moet allereerst aantonen of de muren nog steeds onder de grond aanwezig zijn. Tegelijkertijd heeft Ineke de muren bouwtechnisch onderzocht. Want het zou natuurlijk mooi zijn om een deel van de muren in een later stadium bloot te leggen. “Zodat je straks als het ware door een stukje (bouw)geschiedenis kunt wandelen. Dat zou geweldig zijn, nietwaar?” aldus Ineke.

IMG_0163

Extra kansen voor natuur

Projectmanager Frontenpark Peter Rongen en stedenbouwkundige Peter de Ronde (beide projectbureau Belvédère WOM BV) willen de mogelijkheden van het Frontenpark zo optimaal mogelijk benutten. “Als je straks tussen de binnen- en buitenmuren door kunt wandelen zie je met eigen ogen hoe zo’n vestingmuur werd opgebouwd. Zo kun je de geschiedenis van de vestingwerken weer een stukje tot leven brengen. En dat is een kans die we niet graag laten lopen,” vindt Peter Rongen. Naamgenoot Peter de Ronde ziet nog meer mogelijkheden: “Zo’n plekje tussen de buiten- en binnenmuren is perfect voor de beschermde diersoorten die toch al in de Lage Fronten zitten.  Een muurhagedis zit hier lekker knusjes en heeft genoeg gaten en kieren om in weg te kruipen.”

De uitwerking van de plannen is nog niet bekend, maar we houden u op de hoogte!

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.