EN
> Home > Nieuws > Vragen en antwoorden afsluiting Noorderbrug bouwvak 2017

Vragen en antwoorden afsluiting Noorderbrug bouwvak 2017

Tijdens de bouwvak van 2017 – vanaf zondagnacht 6 tot maandagochtend 21  augustus – sluiten we de nieuwe aanlanding van de Noorderbrug aan op de bestaande brug. Gedurende de werkzaamheden is de Noorderbrug twee weken lang voor alle verkeer afgesloten. Tijdens de afsluiting wordt een deel van de bestaande brug gesloopt, een nieuw brugdeel ingeschoven (zie afbeelding) en voorzien van (onder andere) asfalt en markeringen. Naar verwachting kan verkeer vanaf maandagochtend 21 augustus via de hoofdrijbanen van de nieuwe aanlanding rechtstreeks doorgaan naar de Belvédèrelaan en/of Maastricht-West.

schermafbeelding-2016-11-07-om-08-24-10

 • In de oorspronkelijke plannen zou de Noorderbrug drie keer een weekend lang worden afgesloten. Waarom switchen jullie naar één keer veertien dagen?
  We kiezen voor eenmalige korte en hevige hinder in een rustige vakantieperiode in plaats van drie keer een weekend in het drukke najaar terwijl verkeer 4,5 maanden via bypass door moet rijden. Het voordeel is ook dat met een eenmalige afsluiting de weggebruiker maar één keer hoeft te wennen en dat we beter en gerichter maatregelen kunnen inzetten om de stad en regio bereikbaar te houden.
 • Wat doen jullie om te voorkomen dat het uitloopt?
  Voordat we de brug afsluiten testen we het inschuiven van het nieuwe brugdeel. Verder wordt de sloop van het huidige brugdeel – om ruimte vrij te maken voor het inschuifdeel – zeer grondig voorbereid. Tijdens de sloop houden we reservematerieel achter de hand. De bouwers van Strukton Civiel werken bovendien twee weken lang 24 uur per dag door om de planning te halen.
 • Waarom werken jullie dag en nacht door?
  Voor de bereikbaarheid van Maastricht is de Noorderbrug van cruciaal belang. Langer dan twee weken afsluiten is geen optie. Daarom werken we dag en nacht door om de hoofdrijbanen van de Noorderbrug in de loop van maandagochtend 21 augustus in gebruik te nemen.
 • Wat doen jullie om de stad en regio bereikbaar te houden?
  Als eerste plannen we het bewust in de relatief rustige bouwvakvakantieperiode. Voorafgaand aan de afsluiting, maar vooral ook tijdens de afsluiting biedt Maastricht Bereikbaar een uitgebreid pakket aan maatregelen om de stad en regio bereikbaar te houden. Maastricht Bereikbaar roept iedereen op om slim te reizen: pak de fiets, neem het OV of parkeer slim, bijvoorbeeld op een P+R. Zowel voor inwoners van Maastricht als voor bezoekers van de stad en voor forenzen zijn er verschillende interessante acties. Meer weten? Ga dan naar www.maastrichtbereikbaar.nl/noorderbrug.
 • Kunnen de twee weken nog doorschuiven? Wat als planning niet gehaald wordt?
  De periode ligt vast: vanaf de nacht vanaf zondagnacht 6 tot maandagochtend 21 augustus. In de planning houden we rekening met Iron Man 2017. In de voorbereiding en uitvoering zetten alle betrokken partijen volledig in op het halen van de planning.
 • Hoe laat gaat de Noorderbrug op maandagochtend 21 augustus open voor verkeer?
  Het tijdstip van ingebruikname van de nieuwe hoofdrijbanen van de Noorderbrug is afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden. Via onze website, Facebook en Twitter houden we u op de hoogte!
 • Waarom blijven de op- en afrit afgesloten tot in de zomer van 2018?
  De huidige op- en afritten zijn onderdeel van de bestaande aanlanding en worden gesloopt. De opbouw van nieuwe op- en afritten – knoop Boschpoort – start vanaf september 2017 en gaat door tot in de zomer van 2018.
 • Hoeveel rijstroken zijn vanaf maandag 21 augustus beschikbaar voor autoverkeer?
  De hoofdrijbanen van de Noorderbrug bestaan uit 2×2 rijstroken. Na ingebruikname van de nieuwe op- en afrit komt er één rijstrook bij per rijrichting. In de eindsituatie zijn er 2×3 rijstroken beschikbaar.
 • Hoe ziet die operatie er uit?
  Naast de bestaande brug wordt – tot ca. 8 meter hoogte – een nieuw brugdeel opgebouwd dat ongeveer 180 meter lang is. Als dat klaar is, wordt eerst proefgeschoven om de techniek te testen. Daarna wordt de brug afgesloten, een deel van de bestaande brug gesloopt en het nieuwe brugdeel in zijn geheel ingeschoven. Vervolgens brengen we (onder andere) nieuw asfalt en markeringen aan en is het brugdeel klaar voor gebruik.
 • Jullie werken dag en nacht door, wat is de overlast voor de omgeving?
  Het sloopwerk zal forse geluidsoverlast veroorzaken, met name omdat het sloopwerk om plaats te maken voor het inschuifdeel continu doorgaat. Bij de wijk Boschpoort is de bouw van het geplande geluidsscherm daarom naar voren gehaald.
 • Waar kunnen omwonenden terecht met vragen, meldingen en/of klachten?
  Omwonenden kunnen 24 uur per dag met vragen, meldingen en/of klachten terecht bij de Servicelijn Belvédère via 043 – 350 71 60. Waar mogelijk en nodig zorgen we voor maatwerkoplossingen.
 • Hoe leiden jullie het verkeer om?
  Tijdens de afsluiting van de Noorderbrug gelden (grootschalige) omleidingsroutes: hierover informeren we u op tijd, samen met Maastricht Bereikbaar. De planning is dat maandagochtend 21 augustus autoverkeer weer kan doorgaan over het nieuwe Noorderbrugtracé. De op- en afritten blijven afgesloten tot in de zomer van 2018, net als het voet- en fietspad. Om tijdens de afsluiting van de Noorderbrug verkeer in de stad zo goed mogelijk te laten doorstromen, zijn op meerdere plekken in de stad kleinschalige verkeersmaatregelen nodig. Houd dus rekening met gewijzigde situaties en let onderweg goed op de gele borden.
 • Geldt de Wilhelminabrug als omleidingsroute tijdens de afsluiting van de Noorderbrug?
  De Wilhelminabrug is voor (brom)fietsers, busverkeer en hulpdiensten een veilige en snelle route. Voor autoverkeer bieden we samen met Maastricht Bereikbaar andere alternatieven aan om de stad en regio bereikbaar te houden.
 • Is het uitkijkpunt ook toegankelijk voor mindervaliden?
  Nee, het uitkijkpunt is alleen per trap bereikbaar. Daarna volgt een fikse wandeling van zo’n 500 meter. U moet dus goed ter been zijn.
 • Waarom is het uitkijkpunt niet bereikbaar voor mindervaliden?
  Het uitkijkpunt richten we in op de nieuwe aanlanding. En die is ook tijdens de bouwvak een werkterrein waar de veiligheid van bouwers en bezoekers voorop staat.. Binnen de beschikbare ruimte hebben we de maximale grenzen opgezocht.
 • Mijn vraag staat hier niet bij. Waar kan ik terecht voor een antwoord?
  Met vragen kunt u 24 uur per dag terecht bij de Servicelijn Belvédère. Stuur een e-mail met uw vraag naar servicelijnbelvedere@maastricht.nl of bel naar 043 – 350 7160.

 

Update: 28 juni 2017

Foto boven: Aron Nijs

 

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.