EN
> Home > Nieuws > Verbinding voor Hoge en Lage Fronten

Verbinding voor Hoge en Lage Fronten

Door het verleggen van de aanlanding van de Noorderbrug is er ruimte vrijgekomen om de Hoge en Lage Fronten met elkaar te verbinden tot één groot Frontenpark. Dat doen we door de realisatie van een onderdoorgang onder de Cabergerweg, een zogenaamde ‘droge gracht’. Via de droge gracht kunnen wandelaars in de loop van 2019 onder de Cabergerweg oversteken tussen Hoge en Lage Fronten, terwijl bovengronds alle verkeer gewoon doorgaat.

Wanden van beton

Van maandagavond 14 mei tot donderdag 4 oktober was de Cabergerweg dicht voor autoverkeer tussen kruising Statensingel en Lage Frontweg. Bouwers Strukton Civiel ruimde allereerst kabels en leidingen uit de weg, waarna het eerste graafwerk voor de droge gracht kon beginnen. Met behulp van een heimachine bracht Strukton vervolgens betonnen boorpalen aan die de betonnen wanden van de nieuwe onderdoorgang vormen. De betonnen palen strekken zich aan weerszijden van de onderdoorgang uit tot zo’n 120 meter lange wanden.

Grondwerk

Het eerste graafwerk ging nog niet diep en was uitsluitend bedoeld om ruimte vrij te maken voor de bouw van de bruggen die ervoor zorgen dat verkeer straks over de onderdoorgang – oftewel droge gracht – door kan gaan. Een deel van het graafwerk was overigens al uitgevoerd in 2016/2017: aan de westzijde van de Cabergerweg. De vrijgekomen grond werd toen verwerkt in het talud van de nieuwe Noorderbrugaanlanding. Het resterende deel van de droge gracht – met een lengte van 120 meter – wordt tot op dezelfde diepte (4m20) uitgegraven.

Droge gracht

Drie kunstwerken, vijf bruggen

Alle verkeer op de Cabergerweg gaat vanaf donderdag 4 oktober door via bruggen, in de wereld van de infrastructuur ook wel ‘kunstwerken*’ genoemd. Van west naar oost zijn dit:

Kunstwerk B

Het meest westelijke kunstwerk is een voetgangers- en fietsbrug die de droge gracht tussen de Kastanjelaan (het fietspad achter firma Pans) en de Cabergerweg overbrugt. In de middenpijler van de definitieve brug zitten bankjes, waar wandelaars straks even op hun gemak kunnen verpozen.

nb-9397

Kunstwerk C

Kunstwerk C bestaat uit niet één, maar uit drie bruggen. Eén brug is bestemd voor autoverkeer richting Statensingel/stadscentrum, een tweede brug voor autoverkeer richting Maastricht-West. De derde brug van kunstwerk C krijgt een plek ter hoogte van Het Kunstfront en is bestemd voor voetgangers en (brom)fietsers. Deze brug voor sluit aan op het oostelijke fietspad, voetgangers komen terecht op een nieuw in te richten plein voor Het Kunstfront/Radium.

Cabergerweg

Kunstwerk D

De meest oostelijke brug is kunstwerk D. Het kunstwerk krijgt een plek ter hoogte van de oude kazemat en is uitsluitend bestemd voor voetgangers. De bouw van kunstwerk D wordt als laatste afgerond, samen met de herinrichting van de Lage Frontweg en een trap en hellingbaan die toegang geven tot de droge gracht..

nb-0901

Ruimte voor natuur en historie

In het ontwerp van de droge gracht is ruimschoots rekening gehouden met natuur. Open ruimtes tussen de verschillende kunstwerken en spijltjesleuningen zorgen ervoor dat zonlicht gemakkelijk de bodem van de gracht bereikt. Dat is ook nodig, want deze wordt grotendeels ingezaaid met gras. Behalve op de (schaarse) plekken waar geen zonlicht komt: daar brengt bouwer Strukton gravel aan. Vestingmuren worden – waar mogelijk – zichtbaar gemaakt in de bodem van de droge gracht.

Aan weerszijden van de droge gracht metselt Strukton een bakstenen muur die de betonnen wanden volledig bedekt. De muren zijn allereerst bedoeld om de wanden van de gracht een mooi aanzicht te geven. Tegelijkertijd zijn de (eco)muren ook bestemd voor planten en dieren in het Frontenpark. Zo komen er twee winterverblijven voor muurhagedissen in de noordelijke grachtwand. Verder wordt het metselwerk niet té strak afgewerkt: gaten en kieren in de voegen zorgen ervoor dat planten en (kleine) dieren straks goed gedijen in de droge gracht.

Klik op de afbeelding hieronder voor een animatie van de toekomstige verbinding tussen Hoge en Lage Fronten.

Animatie droge gracht

2019: één Frontenpark

De ruwbouw van de droge gracht zit er eind 2018 op. De afwerking duurt langer, met name door het metselen van de uit 400.000 bakstenen bestaande ecomuur  die de betonnen boorpalen aan ’t zicht onttrekt. Bouwer Strukton neemt tegelijkertijd de hellingbaan ter hoogte van de oude kazemat – bij Het Radium – onder handen en brengt hier grasbetontegels aan. Dat is niet de enige toegang, want wandelaars kunnen straks ook gebruik maken van een – nog te bouwen – trap bij de oude kazemat.

Toegang voor mindervaliden?

Mindervaliden kunnen de droge gracht straks bereiken via de hellingbaan ter hoogte van de oude kazemat bij de Lage Fronten/Radiumterrein. Houd er echter rekening mee dat zowel de hellingbaan als de bodem van de droge gracht (gras en gravel) moeizaam begaanbaar zijn voor rolstoelen en scootmobielen. Voor mindervaliden zijn daarom bovengronds diverse paden en routes uitgezet die beter toegankelijk zijn (zie de kaart hieronder)

Straatnamen-Frontenpark---maart-2018

Van Lage naar Hoge Fronten?

Ook de gemeente Maastricht gaat nog aan de slag in de droge gracht: aan de westzijde van de droge gracht – waar de Hoge Fronten beginnen – komt een stalen trap die de Lage Fronten rechtstreeks verbindt met de Hoge Fronten. We houden u op de hoogte!

Foto”s: Fred Berghmans, animatie: Strukton Civiel, plattegrond: Belvédère WOM B.V.

 

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.