EN
> Home > Nieuws > Time-out voor Matthew

Time-out voor Matthew

Aan de slag in de bouw? Matthew Bosman nam de suggestie van zijn broer in eerste instantie niet serieus. Hij had niks met de bouwwereld, nooit gehad ook. Toch voelt hij zich als een vis in het water als beheerder van de loods bij de Frontenkeet. Afgelopen februari ging hij aan de slag, via uitzendbureau Ampliar. Precies wat ik op dit moment nodig heb”, vertelt Matthew. “Een time-out. Hier kan ik mijn hoofd leeg maken en de draad weer oppakken.”

Kleurrijk verleden

Vijf jaar lang zat Matthew in het leger, bij de commando’s. Twee keer werd hij uitgezonden naar Bosnië. “Daar leerde ik bruggen op te blazen, nu leer ik hoe je een brug bouwt”, aldus Matthew. Tijdens zijn tweede uitzending begon hij in zijn vrije tijd met hout te werken. “In eerste instantie alleen omdat het me hielp om tot rust te komen. Maar tegelijkertijd kwam ik erachter dat ik een gave had, een creativiteit waar ik eerder geen vermoeden van had.” Nadat hij uit dienst ging volgde hij een opleiding tot meubelmaker, op kosten van het leger. Matthew werd echter geen doorsnee meubelmaker, hij werd kunstenaar. Met passie vertelt hij over de kunstwerken die hij heeft gemaakt en het duurt dan ook niet lang voordat een catalogus tevoorschijn komt die volledig aan zijn werken is gewijd.

Van bouwafval naar kunstwerk

Matthew werkt met afvalmaterialen: hout, aluminium, staal, rubber en meer. Het maakt hem niks uit: “bouwafval is voor mij niets anders dan een grondstof die ik kan gebruiken. Als ik materialen in handen heb zie ik meteen voor me wat ik ermee kan doen. Door experimenteren weet ik precies wat de zaag wel en niet kan. En alles wat door een zaag kan gebruik en combineer ik.” Door de jaren heen heeft hij zich een heel eigen techniek meester gemaakt en kan hij materialen op een unieke manier bewerken. Zijn kunstwerken brachten hem op verschillende beurzen, waaronder de Miljonairsfair. Maar hij stond ook in de Timmerfabriek, tijdens D(esign) Day 2013. Een tijdje geleden kwam echter de ene na de andere tegenvaller op zijn pad waardoor hij nu even pas op de plaats moet maken.

“Vakman pur sang“

Hoofduitvoerder Marc Tenfelde loopt over van bewondering voor de kennis en kunde van Matthew. “Niet te geloven wat die man allemaal kan, een vakman pur sang”, vertelt Marc. “En hij draait probleemloos mee op de bouwplaats. Elke dag als eerste aanwezig en als laatste weg.” Marc is niet alleen in zijn lof: alle bouwers lopen weg met Matthew. “Ik voel me hier soms net een pastoor”, vertelt Matthew vrolijk. “Ik zorg dat ik altijd flesjes water koud heb staan zodat ze even bij kunnen komen.” De werkdagen van de bouwers eindigen meestal rond vier uur in de middag, maar niet voor Matthew. “Matthew gaat dan op zoek tussen het bouwafval en verzamelt materialen waar hij vervolgens weer mee aan de slag kan’” vertelt Marc. “En dan werkt-ie rustig tot een uur of 6 door. Dat vinden wij ook prima, want zijn inzet op de bouwplaats is enorm.”

Een andere (kijk op de) wereld

Het lijkt alsof het werken bij het project Noorderbrugtracé niks te bieden heeft voor Matthew, maar niets is minder waar: “ik leer hier elke dag zóveel”, vertelt hij. “Ik heb altijd alleen gewerkt en hoefde met niemand rekening te houden. Dit is voor mij een compleet andere wereld. Hier leer ik wat het betekent om als team samen te werken. Als extraatje heb ik er het diploma van heftruckchauffeur aan over gehouden.” Matthew heeft geen aansturing nodig, laat Marc weten. “Hij draait zonder problemen mee. Je vertelt hem gewoon wat hij moet doen en dat voert-ie vlekkeloos uit.” Voor Matthew was het in eerste instantie wel even slikken om via Social Return aan de slag te gaan. “Ik voel me geen Social Return kandidaat. En ik ga straks ook weer volop aan de slag met mijn eigen kunstwerken. Maar wat ben ik blij dat ik hier terecht ben gekomen. Ik ben straks helemaal klaar voor mijn return”, lacht-ie. Marc Tenfelde haakt daar meteen op in: “en wij zijn hier hartstikke social!”

Benieuwd naar de meubelkunsten van Matthew Bosman? Neem dan een kijkje op zijn Facebookpagina.

Overlijdensbericht

Met ongeloof en grote verslagenheid hebben wij in september 2017 kennis genomen van het plotse overlijden van Matthew (Martijn) Bosman op 45-jarige leeftijd. Tijdens zijn werkzaamheden bij het project Noorderbrugtracé heeft Matthew grote indruk gemaakt door zijn inzet, betrokkenheid en warme persoonlijkheid. Matthew was een vakman pur sang die door zijn grenzeloze creativiteit en vaardigheid van afvalmaterialen de mooiste kunstwerken wist te realiseren. Een bijzondere collega, warm mens én groot talent is verloren gegaan.

Namens directie en werknemers

Strukton Civiel

Projectbureau Noorderbrugtracé

Ampliar uitzendbureau

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.