EN
> Home > Themas > Groen- en natuurcompensatie

Groen- en natuurcompensatie

Het nieuwe Noorderbrugtracé doorkruist niet alleen een bedrijventerrein, maar ook diverse natuurgebieden. Voorafgaand aan de werkzaamheden van Strukton Civiel zijn daarom meerdere nieuwe leefgebieden gecreëerd en tal van voorzieningen aangelegd om de aanwezige – zeldzame – diersoorten te beschermen en te behouden. Waar mogelijk heeft bouwer Strukton tijdens de werkzaamheden voorzieningen onder nieuwe rijbanen aangelegd om zo leefgebieden aan elkaar te knopen. En natuurlijk is daar ook nog de nieuwe onderdoorgang bij de Cabergerweg die de Hoge en Lage Fronten met elkaar verbindt tot het nieuwe Frontenpark. In de bodem en wanden van de onderdoorgang wordt rekening gehouden met de verschillende diersoorten, zoals muurhagedissen en vleermuizen. Lees meer over het groene Belvédère in onze flyer.

Droge gracht

Van grijs naar groen

Onderdeel van de afrondende werkzaamheden voor het nieuwe Noorderbrugtracé was de aanplant van bomen, struiken en hagen. In totaal plantte bouwer Strukton in het plantseizoen van 2018/2019 596 bomen, aangevuld met struiken en hagen. Het beplantingsplan werd opgesteld in samenwerking met het projectbureau Belvédère en de gemeente Maastricht. Daarbij is steeds zorgvuldig gekeken naar de omgeving, zodat nieuwe bomen goed aansluiten op het bestaande groen. Lees hier meer over de groencijfers voor het Noorderbrugtracé.

Extraatje: kersenbomen voor Nationale Boomfeestdag

Een deel van de nieuwe bomen voor het Noorderbrugtracé zijn in maart 2018 geplant, tijdens Nationale Boomfeestdag. Leerlingen van basisschool Het Mozaïek hebben toen samen met wethouder Gert-Jan Krabbendam 63 kersenbomen geplant in een weiland aan de Sandersweg. De kersenbomen zijn natuurcompensatie voor alle ontwikkelingen in het Belvédèregebied, waaronder het nieuwe Noorderbrugtracé.

Bomenplant

Fotografie: Fred Berghmans

Update: 8 mei 2019

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.