EN
> Home > Themas > Het Frontenpark

Het Frontenpark

Door het verleggen van de aanlanding van de Noorderbrug is er ruimte vrijgekomen om de Hoge en Lage Fronten opnieuw met elkaar te verbinden. Zo herstellen we de oude vestingwerken in ere en ontstaat het Frontenpark, een heel nieuw park dat ruim twintig hectare groot is. De 120 meter lange droge gracht die de oude vestingdelen met elkaar verbindt, kan medio 2019 zowel door dieren als door mensen worden gebruikt.

Door de Hoge en Lage Fronten met elkaar te verbinden, ontstaat aan de noordzijde van de stad één groot park van meer dan twintig hectare groot. Dit Frontenpark is vanaf medio 2019 de tegenhanger van het stadspark aan de zuidzijde van de stad. Niet alleen qua ligging, maar ook qua uitstraling. Het wordt een rauwer en ruiger park. Met volop ruimte en aandacht voor evenementen, flora en fauna en cultureel erfgoed.

Over de verbinding

De verbinding tussen de Hoge en Lage Fronten is gecreëerd door de aanleg van een ‘droge’ gracht, waar wandelaars straks doorheen kunnen lopen. Bij de aanleg van de gracht zijn resten van vestingmuren (bastion A) teruggevonden. De muren zijn in kaart gebracht en volgens nieuwe methoden gefotografeerd en als 3D-model bewaard. Het is de bedoeling  de geschiedenis zichtbaar is in de nieuwe onderdoorgang en dat de locatie van de oude muren terugkomen in de grachtbodem. De droge gracht is ter hoogte van Het Radium bereikbaar via een trap én via een hellingbaan. De gemeente Maastricht streeft ernaar om ter hoogte van de Hoge Fronten een (wentel)trap te plaatsen.

Viaducten voor alle verkeer

Via vijf viaducten voor automobilisten, (brom)fietsers en voetgangers kan alle verkeer bovengronds gewoon door blijven gaan. De viaducten liggen los van elkaar zodat veel zonlicht tot op de bodem van de gracht schijnt, wat goed is voor planten en dieren.

Kijk op www.frontenpark.nl voor meer informatie. Of neem alvast een virtuele wandeling door het toekomstige Frontenpark.

Animatie droge gracht

Bent u nog niet uitgekeken? eE is ook nog een andere manier om alvast kennis te maken met het nieuwe Frontenpark: online. Met behulp van viewpoints kunt u snel heen en weer gaan van uitkijkpunt naar uitkijkpunt.

Droge gracht viewpoints

 

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.