EN
> Home > Nieuws > Sporen van de oude Bosscherweg?

Sporen van de oude Bosscherweg?

Sporen van de oude Bosscherweg?

Rondom het voormalige Grondbankterrein zijn de voorbereidingen voor de bouw van de pijlers en toekomstige op- en afritten in volle gang. Zo verlegt bouwer Strukton momenteel een deel van het riool voor Boschpoort. Dat is een klus waar ook de archeologen bij aanhaken.

Samen optrekken

Archeologisch adviseur Ineke de Jongh is alweer een hele poos aan het werk rondom het Grondbankterrein. “Om te voorkomen dat we elkaar voor de voeten lopen, stemmen we de werkzaamheden voortdurend af met de andere teams. Momenteel liften we mee op het graafwerk dat nodig is voor de aanleg van de nieuwe rioolbuizen.” Ineke is erg te spreken over de medewerking die ze krijgt. “In het begin keken de mannen buiten er weleens raar van op dat ze rekening moesten houden met archeologisch onderzoek, maar intussen weten ze niet meer beter. De samenwerking is top!”

Op een haar na…

Ineke en haar collega’s waren dan ook van de partij toen op vrijdagavond 8 juli en zaterdag 9 juli bij de Commandeurslaan nieuwe rioolbuizen onder de spoorwegovergang werden aangelegd. Een weekend dat zich heeft geloond voor de archeologen: “we stonden op zaterdagavond op het punt om naar huis te gaan, toen we opeens resten op vier meter diepte een oude wegfundering tegenkwamen.” Ineke is helemaal in de wolken met de vondst. “Het scheelde maar een haartje: als de weg twéé centimeter dieper had gelegen, waren we deze niet tegengekomen,” glundert ze.

Aanpakken en vastleggen

Na de vondst was ’t meteen aanpakken geblazen voor de archeologen. dezelfde avond nog zochten ze de bodem af naar aanwijzingen die kunnen helpen bij het dateren van de weg. “Rondom een weg vind je altijd voorwerpen die mensen verloren of weggooiden. Of materialen die gebruikt werden als opvulling in de wegfundering. Voor ons zijn dat handige hulpmiddelen om de ouderdom van een weg te bepalen,” vertelt Ineke. “We hebben deze keer bijvoorbeeld hoefijzers, oude bakstenen en aardewerkresten gevonden.” Uit de gevonden resten blijkt dat de ouderdom wel meevalt: “laat-Middeleeuws, rond de zestiende of zeventiende eeuw, “ vermoedt Ineke.

En weg is de weg!

“De locatie waar wij de resten hebben gevonden komt op ’t eerste oog overeen met de ligging van de oude Bosscherweg. Maar dat is op dit moment niet meer dan een vermoeden. Om zekerheid te krijgen is eerst historisch onderzoek nodig,” aldus Ineke. De overblijfselen van de oude weg zijn gefotografeerd en de precieze locatie is vastgelegd. Intussen is de weg weer weg: verdwenen onder een vier meter dikke grondlaag. Want dat is de beste manier om archeologische vondsten te bewaren: ondergronds, waar niets wordt verstoord.

Kijkje in de (oude) keuken

De gevonden gebruiksvoorwerpen worden na onderzoek overgedragen aan de gemeente Maastricht. “Ik heb al een gedeelte van de aardewerkresten nog datzelfde weekend schoongemaakt. Geweldig toch als je resten tegenkomt van – bijvoorbeeld – een oud vergiet, dat er nog vrijwel hetzelfde uitziet als een vergiet dat we tegenwoordig gebruiken? Dat brengt de mensen uit het verleden heel dichtbij, tot in je eigen keuken.” Ineke is helemaal in haar sas met haar werk in Maastricht: “Meestal sta ik tot aan mijn knieën in de modder terwijl er niets gevonden wordt. In Maastricht zit de ondergrond vol verrassingen en weet je nooit wat met de volgende schep grond naar boven komt. Keigaaf!”

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.