EN
> Home > Nieuws > Liggers over de Zuid-Willemsvaart en Bosscherweg

Liggers over de Zuid-Willemsvaart en Bosscherweg

Afsluiting Bosscherweg zaterdagmiddag 8 april, 13.00 uur tot donderdagmiddag 13 april, 16.00 uur

Rondom de Bosscherweg hijsen we sinds medio februari voortdurend liggers in voor het brugdek van de nieuwe aanlanding, meestal met beperkte hinder voor verkeer en omwonenden. Voor het inhijsen van de liggers over de Zuid-Willemsvaart en Bosscherweg is hinder echter onvermijdelijk. Vanwege de krappe werk- en manoeuvreerruimte moeten we vier hijskranen inzetten. Eén van die vier hijskranen staat van zaterdagmiddag 8 tot donderdagmiddag 13 april dag en nacht bovenop het wegdek van de Bosscherweg, waardoor er geen autoverkeer mogelijk is.

Avond- en nachtwerk

Voor de brugdekken boven de Zuid-Willemsvaart en Bosscherweg hijsen we zesenvijftig zogenaamde ‘kokerliggers’ in. Dat zijn kant-en-klare prefabliggers die van binnen hol zijn. Elke ligger is ruim 40 meter lang en weegt meer dan 120 ton. Om verkeershinder te beperken mogen de zware liggers alleen ’s avonds en ’s nachts vanaf de Praamkade naar de Bosscherweg worden vervoerd. De liggers over de Zuid-Willemsvaart worden als eerste ingehesen, in de avonden en nachten van zaterdag 8 en zondag 9 april. De liggers over de Bosscherweg zijn daarna aan de beurt, van maandagavond 10 tot en met donderdagochtend 13 april.

Werken tussen water, weg en spoor
Het inhijsen van de liggers over de Zuid-Willemsvaart en Bosscherweg is een technisch en logistiek hoogstandje. Omdat de reikwijdte van de hijskranen beperkt is, hebben we maar liefst vier 500 tons kranen nodig om water, weg en spoor te overbruggen. Twee hijskranen staan klaar ter hoogte van de afrit van de Noorderbrug richting Bosscherweg, één hijskraan binnen het werkterrein bij de Zuid-Willemsvaart. De vierde hijskraan staat bovenop het wegdek van de Bosscherweg.

Opbouwen en afbreken
Het opbouwen en afbreken van de hijskranen is een tijdrovende klus: per kraan is daar zo’n zes uur werktijd mee gemoeid. Naar verwachting bouwen we de hijskraan binnen het werkterrein al op vrijdag 7 april op. De overige drie kranen worden vanaf zaterdag 8 april opgebouwd. Tussentijds afbreken en opbouwen is geen optie: daar is teveel tijd mee gemoeid. Naar verwachting ronden we de werkzaamheden donderdagochtend 13 april af en kunnen we de hijskranen afbreken. De Bosscherweg gaat dan in de loop van de middag weer open voor alle verkeer, uitgezonderd de rechterrijstrook richting Centrum. Want ook voor de afbouw van pijler 13 hebben we (werk)ruimte nodig. Naar verwachting blijft deze rijstrook afgesloten tot maandag 21 augustus, als we de nieuwe aanlanding in gebruik nemen.

Hinder

Voor verkeer
Van zaterdagmiddag 8 april 13.00 uur tot donderdagmiddag 13 april, 16.00 uur* is de Bosscherweg in beide rijrichtingen afgesloten tussen de afrit van de Noorderbrug richting Bosscherweg en Gebroeders van Limburgstraat. Automobilisten leiden we in beide rijrichtingen om via de Cabergerweg, Brusselseweg en Brugstraat (België). Inwoners van Boschpoort kunnen met personenauto’s ook via de Fort Willemweg (via ophaalbrug/sluis) de wijk bereiken en verlaten. Voetgangers en (brom)fietsers leiden we met gele borden langs het werkterrein via de spoorwegovergang ter hoogte van de Commandeurslaan. Maar let op: voor een veilige doorgang moet u éventjes afstappen!

*  Vanaf donderdagmiddag 13 april is de Bosscherweg weer open voor alle verkeer, inclusief beide rijstroken richting Centrum.

Voor omwonenden
Omwonenden moeten ’s avonds en ’s nachts rekening houden met licht- en geluidoverlast. Bouwlampen richten we zoveel mogelijk op het werkterrein en mobiele generatoren plaatsen we zo ver mogelijk van woonhuizen vandaan. Toch is hinder onvermijdelijk door de inzet van machines en materieel.

Voor busreizigers
Bussen van Arriva en De Lijn volgen van zaterdagmiddag 8 tot en met donderdagmiddag 13 april een omleidingsroute. Kijk voor meer informatie op www.arriva.nl/limburg en www.delijn.be.

Voor hulpdiensten
Tijdens de afsluiting van de Bosscherweg blijft Boschpoort voortdurend bereikbaar voor de hulpdiensten.

Werktijden

De bouwers van Strukton werken dag en nacht door. Overdag zijn de wegenbouwers aan zet,
‘s avonds en ’s nachts de bruggenbouwers.

Slim(mer) op weg

Er staat veel te gebeuren voor het project Noorderbrugtracé. Tegelijkertijd vinden ook op andere plekken in en om de stad werkzaamheden plaats voor een betere infrastructuur. Gaat u de weg op? Kijk vóór vertrek op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar. Zo bent u op de hoogte van afsluitingen en omleidingen, extra reistijd en verkeersdrukte. Of maak gebruik van één van de alternatieven voor reizen met de auto. Meer informatie: www.maastrichtbereikbaar.nl.

Let op: planningen zijn naar huidige inzichten en kunnen wijzigen. Via onze website, facebook, twitter en digitale nieuwsbrief houden we u voortdurend op de hoogte!

Foto: Fred Berghmans

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.