EN
> Home > Nieuws > Jaaroverzicht Noorderbrugtracé 2018

Jaaroverzicht Noorderbrugtracé 2018

2018 zit er bijna op en dat is wat ons betreft een goed moment om nog eens terug te kijken. Want wat is er in het voorbije jaar veel gebeurd op en rond het Noorderbrugtracé! Begin 2018 was bouwer Strukton Civiel bijvoorbeeld nog volop bezig met de sloop van de oude aanlanding boven weg, water en spoor. En de bouw aan de nieuwe op- en afritten bij Boschpoort was nog in volle gang. Met andere woorden: Maastricht lag er nog heel anders bij. Kijkt u mee terug?

JANUARI 2018 – Laatste liggertransporten

Maar liefst 432 prefab liggers waren nodig voor de nieuwe aanlanding van de Noorderbrug. De meeste – en grootste – waren bestemd voor de hoofdrijbanen: 336 stuks. Voor de nieuwe op- en afritten van knoop Boschpoort waren nog eens 96 stuks nodig. Eind januari kwamen de laatste prefabliggers per boot aan bij de Praamkade in de Beatrixhaven. Met dank aan ‘Via Maastricht’ kunnen we nog eens terugkijken naar één van de liggertransporten.

Laatste liggers2

HEEL 2018 – Kabel- en leidingwerk

Firma BAM was een groot deel van 2018 druk in de weer met het verleggen van kabels en leidingen. Voordat het wegenwerk van bouwer Strukton Civiel kon beginnen moesten kabels en leidingen rondom de Cabergerweg, kruising Statensingel en kruising Boschstraat/Frontensingel letterlijk uit de weg worden geruimd. Een megaklus die BAM volgens planning voor elkaar kreeg. Kompleminte!

Kabels en leidingen

JANUARI 2018 – Sloop oude aanlanding

In januari 2018 was het nog grijs en grauw rondom de kruising Boschstraat/Frontensingel. Voor de sloop van de oude aanlanding was de Bosscherweg sinds eind oktober 2017 afgesloten voor autoverkeer. De slopers hadden ook tijdens de kerstvakantie doorgewerkt om de duur van de afsluiting zoveel mogelijk te beperken. Twee weken na het begin van het nieuwe jaar ging de Bosscherweg weer open. Voor de slopers bleven nog wat restklussen over. Zoals bijvoorbeeld het weer vrijmaken van de Zuid-Willemsvaart.

Januari 2018 - sloop

APRIL 2018 – Ingebruikname nieuwe op- en afritten

Na de ingebruikname van de hoofdrijbanen van het nieuwe Noorderbrugtracé was het nog afzien voor automobilisten. De nieuwe op- en afritten van knoop Boschpoort waren nog niet klaar en verkeer moest via de Cabergerweg van en naar de aanlanding van de Noorderbrug rijden. De opluchting was dan ook groot toen eind april de nieuwe op- en afritten van knoop Boschpoort in gebruik werden genomen. Autoverkeer van en naar het stadscentrum kon weer doorgaan via een rechtstreekse verbinding en verkeer van en naar Boschpoort kon voor het eerst kiezen uit meerdere rijroutes.

Op- en afritten 2

MEI-OKTOBER 2018 – Reconstructie Cabergerweg/Statensingel

Dankzij de ingebruikname van de nieuwe op- en afritten kon bouwer Strukton Civiel aan de slag gaan met de ombouw van de Cabergerweg en kruising Statensingel. Medio mei ging de frees in het asfalt. Bouwer Strukton zette de vaart er vanaf dag één goed in. Dat was nodig, want er moesten maar liefst vijf bruggen over de Cabergerweg worden gebouwd. De bouwers van Strukton konden vier van de vijf bruggen begin oktober openstellen voor verkeer. Brug nummer 5 is intussen ook grotendeels afgebouwd en bevindt zich ter hoogte van de oude kazemat in de Lage Fronten. Deze brug is straks uitsluitend bestemd voor voetgangers.

Cabergerweg

MEI 2018 – BEGIN 2019 – Realisatie onderdoorgang tussen Hoge en Lage Fronten

Het pareltje van het Noorderbrugproject is de bouw van de onderdoorgang onder de Cabergerweg. Via deze onderdoorgang worden Hoge en Lage Fronten immers verbonden tot het ruimt twintig hectare grote Frontenpark. De ruwbouw van de onderdoorgang is zo goed als afgerond, de fijn-afwerking duurt nog wel een poos. In opdracht van bouwer Strukton worden de betonnen wanden van de onderdoorgang dichtgemetseld met een uit 400.000 bakstenen bestaande ecomuur. Via een nog te bouwen trap en hellingbaan bij Het Radium kunnen voetgangers straks makkelijk van en naar de onderdoorgang wandelen. #Nogevengeduld!

Onderdoorgang

JULI 2018 – Openstelling hoofdfietsroute Noorderbrug

Vijftien maanden lang twee kilometer omfietsen. Vier kilometer als je heen en terug moest. Fietsers verbrandden heel wat extra calorieën tijdens de realisatie van de nieuwe Noorderbrugaanlanding. Maastricht Bereikbaar zorgde ervoor dat ze werden aangemoedigd met speciale omleidingsborden. In drie talen welteverstaan. Op woensdagmiddag 18 juli ging het (hoofd)fietspad van de Noorderbrug eindelijk weer open. Passanten kregen als dank voor hun geduld een gratis ijsje. En de borden van Maastricht Bereikbaar? Die werden ingezameld en verloot onder belangstellenden. De afbouw van de fietspaden tussen Bosscherweg en Boschstraat zit er overigens nog niet op. In de loop van 2019 nemen we ook deze nieuwe fietsverbindingen in gebruik.

nb-6481

OKTOBER-DECEMBER 2018 – De afsluiter van 2018: twee grote klussen

Ze liggen nog (kakel)vers in het geheugen: de herinrichting van kruising Boschstraat/Frontensingel en de ombouw van rotonde Brusselseweg naar een kruising. Twee grote hinderklussen die vrijwel gelijktijdig van start gingen. Weggebruikers in Maastricht-West moesten opnieuw langdurig omrijden. De grote hinderklussen zitten er nu op en na jaren van wegenwerk – voor A2 Maastricht én het Noorderbrugtracé – kunnen bewoners en weggebruikers in 2019 de vruchten plukken van een nieuwe verkeersstructuur.

kruising Brusselseweg2

DECEMBER 2018 – oplevering knooppunt Oost

Op maandag 10 december brak een groot(s) moment aan voor de bouwers van Strukton Civiel. Samen met manager Peter Berden (links, projectbureau Noorderbrugtracé) gaf Mark de Vries (midden, projectmanager Strukton Civiel) knooppunt Oost – het knooppunt bij de brandweerkazerne – terug aan de gemeente Maastricht. De eerste oplevering van het nieuwe Noorderbrugtracé was daarmee een feit. Manager Ruimte Tima van der Linden (gemeente Maastricht) nam het nieuw ingerichte stukje Maastricht met plezier in ontvangst. Medio 2019 volgt naar verwachting de laatste oplevering en kan Strukton Civiel terugkijken op niet één, maar twéé succesvol afgeronde megaprojecten in Maastricht!

0f9ea793-b053-4d43-a9d9-87e400bcd925

Pluim voor bouwers én bewoners

De bouwers van Strukton Civiel hebben afgelopen jaar een topprestatie neergezet die een grote pluim verdient. Maar dat geldt ook voor omwonenden en weggebruikers in en rond het Noorderbrugtracé. De hinder door werkzaamheden, afsluitingen, omleidingen en extra reistijd was immers niet mis. Wij bedanken bouwers én bewoners dan ook voor hun inzet en geduld in 2018. En samen kijken we uit naar 2019: dat wordt het oogstjaar voor het Noorderbrugtracé!

# TROTSOPHETWERK

Fotografie: Fred Berghmans. Bekijk ons jaaroverzicht in beeld via onze Flickraccount.

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.