EN
> Home > Nieuws > Inschuifoperatie van dag tot dag

Inschuifoperatie van dag tot dag

Van maandag 7 augustus tot maandag 21 augustus is de Noorderbrug afgesloten voor alle verkeer. In de eerste helft van de afsluiting staan de werkzaamheden in het teken van sloop: 200 meter bestaand brugdek moet plaats maken voor een heel nieuw brugdeel dat de bouwers van Strukton op de vrijgekomen plek inschuiven. Na afloop van de inschuifoperatie wordt het nieuwe brugdek aangesloten op de bestaande Noorderbrug én nieuwe aanlanding. Omdat de Noorderbrug van cruciaal belang is voor de bereikbaarheid van Maastricht, is uitloop van de werkzaamheden geen optie. De bouwers van Strukton werken twee weken lang dag en nacht door om de planning te halen. Via onze website en Facebook houden we u van dag tot dag op de hoogte van de voortgang. 

Dag 15: maandag 21 augustus, 11:25 uur

Techniek
Vannacht is om 3.30 uur het nieuwe hoofdtracé van de Noorderbrug volledig in gebruik genomen. Daarmee is een eind gekomen aan de inschuifoperatie. Een belangrijk onderdeel van het project is daarmee afgerond, maar we zijn er nog niet. Het komende jaar gaan we verder met de sloop van de oude brug, de bouw van de nieuwe op- en afritten voor het centrum en de herinrichting van Cabergerweg en Frontensingel. Naar verwachting is het totale project eind 2018 afgerond.

Bereikbaarheid
De afgelopen twee weken is Maastricht ondanks de afsluiting van de Noorderbrug goed bereikbaar gebleven. Wij danken alle weggebruikers voor het gebruik maken van de maatregelen van Maastricht Bereikbaar, het goed volgen van omleidingen en opvolgen van reisadviezen. Samen hebben we Maastricht Bereikbaar gehouden. Vanaf vandaag gelden er nieuwe rijroutes in Maastricht. Volg nu ook weer de bewegwijzering en zet navigatie uit. Informatie over de nieuwe routes is te vinden op maastrichtbereikbaar.nl.

_G9A3329

Dag 14: zondag 20 augustus, 10:25 uur

Techniek
Het werk is gereed! Vandaag worden de laatste controles uitgevoerd en de brug wordt schoongemaakt voor openstelling. De hoofdrijbanen van de Noorderbrug openen morgenvroeg om 06.00 uur voor autoverkeer. Vanavond nemen we afscheid van de oude brug en verwelkomen we de nieuwe brug met onze spectaculaire Noorderbrugparade. De brug gaat open voor publiek om 19.30 uur (ingang via de oude afrit naar de Bosscherweg). Tot 21.00 uur vindt op de brug een voorprogramma plaats. Een mooie amuse, met tal van verrassingen die u zeker niet wilt missen. De hoofdparade met Theater Titanick en Les Plasticiens Volants start om 21.00 en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Kijk hieronder voor een plattegrond met ingang en paradeterrein. Kom op tijd, want vol is vol!

Bereikbaarheid
Morgen opent de brug. Vanaf maandagochtend 21 augustus zijn de rijroutes fors anders. Wees alert, zet je navigatiesysteem uit en let goed op borden. Maar eerst vanavond nog de Noorderbrugparade op de oude brug. Kom vooral met de fiets, te voet of met het OV. Je kunt vandaag nog gebruik maken van verschillende € 2,- trein- en buskaartjes naar Maastricht. Met de auto? Check dan vooraf de Slimme Kaart voor de actuele verkeersdrukte en beschikbaarheid van parkeerplaatsen, bijvoorbeeld bij P+W Cabergerweg of P Sphinx (betaald parkeren).
BVD033 WTK flyer CC.indd

Dag 13: zaterdag 19 augustus, 10:30 uur

Techniek
De #inschuifoperatie zit er bijna op! Dit weekend worden de puntje op de i gezet. Alle afrondende werkzaamheden liggen keurig op schema. De hoofdrijbanen van de Noorderbrug gaan maandagochtend 21 augustus om 06.00 uur open voor autoverkeer. Via onze real-time webcam kunt u ook de laatste werkzaamheden op de voet volgen.

Bereikbaarheid
Nog twee dagen en dan eindigt de #inschuifoperatie. Brengt u dit weekend een bezoek aan Maastricht, of wilt u juist vanuit Maastricht naar een andere stad? Dan kunt u nog tot en met zondag 20 augustus gebruik maken van de € 2,- trein- en buskaartjes. Toch met de auto? Check dan vooraf de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar voor de actuele verkeersdrukte en parkeer slim aan de kant van de Maas waar u vandaan komt. Zo houden we samen Maastricht bereikbaar, ook de laatste dagen van de afsluiting van de Noorderbrug. Meer info: www.maastrichtbereikbaar.nl/noorderbrug.

Inschuifoperatie in beeld
In de afgelopen twee weken zijn tal van prachtfoto’s gemaakt door Fred Berghmans en Aron Nijs. We hebben ze allemaal verzameld in één fotoboek. Wilt u nog eens terugkijken? Ga dan naar het foto-album ‘inschuifoperatie van dag tot dag’.

Terugblik

Foto: Aron Nijs

Dag 12: vrijdag 18 augustus, 10:35 uur

Techniek
De afgelopen nacht hebben de wegenbouwers de hele nacht doorgewerkt en is er volop asfalt gedraaid. Vandaag en morgen wordt verder gewerkt aan de afrondende werkzaamheden zoals trekken van kabels en leidingen, het afwerken van de middenberm, plaatsen van lichtmasten en borden én  het aanbrengen van wegmarkeringen. Tot slot vegen we de brug en vinden laatste controles plaats. De afrondende werkzaamheden liggen op schema. Conform planning opent de brug op maandagmorgen 21 augustus 06.00 uur voor autoverkeer. Volg de werkzaamheden via onze real-time webcam. 

Bereikbaarheid
Gisteravond was de avondspits weer druk op en rond de Kennedysingel, vergelijkbaar met vorige week donderdag. Aan het einde van de avondspits was er een pechgeval, waardoor de N2-tunnelbuis van zuid naar noord korte tijd afgesloten was. Vandaag verwachten we dat de avondspits vroeg op gang komt, vanaf 15.00 uur, zoals gebruikelijk voor een vrijdag. Probeer tussen 15.00 en 18.00 uur de Kennedybrug te mijden met de auto. Meer info vindt u op  www.maastrichtbereikbaar.nl/noorderbrug.

_G9A2347

Asfalteren op de Noorderbrug. Foto: Fred Berghmans. Meer foto’s van het asfaltwerk bekijken? Klik dan hier.

Dag 11: donderdag 17 augustus, 10:25 uur 

Techniek
De afrondende werkzaamheden liggen op schema. Gisteren zijn de voegovergangen aangebracht en afgelopen nacht kreeg het beton van de nieuwe overgangen de kans om goed uit te harden. Nu gaan de wegenbouwers volop door met de voorbereidingen voor het asfaltwerk en het aanbrengen van de wegmarkering. Firma BAM sluit vandaag aan en sluit kabels en leidingen aan tussen bestaande en nieuwe brugdekken. Komende weekend vindt nog een inspectie plaats, waarna de brug kan worden opengesteld voor het autoverkeer. En dat is nog steeds conform planning maandagmorgen 21 augustus, omstreeks 06.00 uur. Via onze real-time webcam kunt u de werkzaamheden blijven volgen.

Bereikbaarheid
Na twee drukke dagen was de avondspits gisteren rustig, zonder stilstaand verkeer. Vandaag verwachten we opnieuw een drukke avondspits, zoals elke donderdag. Tot nu toe is de situatie op de weg beheersbaar gebleven. We roepen alle weggebruikers op om ook de laatste dagen van de inschuifoperatie gebruik te maken van de maatregelen en adviezen van Maastricht Bereikbaar. Zo houden we samen ook de laatste dagen van de inschuifoperatie Maastricht bereikbaar!

Noorderbrugparade
Zondagavond aanstaande nemen we met een spectaculaire Noorderbrugparade afscheid van de ‘oude’ en verwelkomen we de nieuwe brug.Komt u ook kijken? We raden u aan om met de fiets, te voet of met het OV naar de Noorderbrugparade te komen. Bij de ingang van het terrein is een ruime, tijdelijke fietsenstalling. Let op: na afloop van de parade moeten alle fietsen weg zijn. Komt u met de auto? Parkeer dan betaald bij parkeerterein Sphinx of P+W Cabergerweg en loop verder naar de ingang. Houd er rekening mee dat de Bosscherweg die avond is afgesloten voor autoverkeer van 18.00 uur tot middernacht. Voetgangers en (brom)fietsers kunnen wel doorgaan. Op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar vindt u de omleidingen, actuele verkeersdrukte én parkeerinformatie.

Afbouw

Foto: Fred Berghmans

Dag 10: woensdag 16 augustus, 11:15 uur

Techniek
Na het afronden van de inschuifoperatie is direct begonnen met de afrondende werkzaamheden. Die bestaan uit het verankeren van de fundering, het verbinden van de nieuwe met de bestaande brugdelen, trekken van kabels, plaatsen van geleiderails en verlichting  en aanbrengen van asfalt en markeringen. Tot slot vindt in het weekend nog een inspectie plaats, waarna de brug kan worden opengesteld voor het autoverkeer. En dat is nog steeds conform planning maandagmorgen 21 augustus omstreeks 06.00 uur. Volg de werkzaamheden via onze real-time  webcam.

Bereikbaarheid

Zoals verwacht was het gisteren druk in de stad, met extra drukte op de weg. In de namiddag zijn er maatregelen genomen om de doorstroming op het Tongerseplein te bevorderen. Tussen 15.00 en 18.00 uur is de Hertogsingel vanaf het Emmaplein richting Tongerseplein afgesloten geweest, om meer verkeer komende vanaf de Kennedybrug door te kunnen laten. De rest van de week verwachten we vergelijkbaar beeld met vorige week. Met name druk tijdens de avondspits op de Kennedysingel en stad uit op de Maasboulevard. Denk goed na of je de auto echt nodig hebt. Moet je toch over de Kennedybrug met de auto? Vermijd dan de topdrukte tussen 16.30 en 18.00 uur. Elke auto minder telt. Reisalternatieven vind je op www.maastrichtbereikbaar.nl/noorderbrug.

Noorderbrugparade
Op de plek waar tot voor kort dagelijks meer dan 50.000 auto’s reden, vindt op zondagavond 20 augustus een uniek spektakel plaats. De top straattheateracts Theater Titanick en Les Plasticiens Volants werken eenmalig samen en verzorgen een unieke en gratis toegankelijke parade bovenop de oude aanlanding. Bouwer Strukton, projectorganisatie Noorderbrug en de organisatie van festival Cultura Nova slaan de handen ineen om deze bijzondere buitenvoorstelling mogelijk te maken.

We raden bezoekers aan om met de fiets, te voet of met het OV naar de Noorderbrugparade te komen. Bij de ingang van het terrein is een ruime, tijdelijke fietsenstalling. Let op: na afloop van de parade moeten alle fietsen weg zijn. Komt u met de auto? Parkeer dan betaald bij parkeerterein Sphinx of P+W Cabergerweg en loop verder naar de ingang. Houd er rekening mee dat de Bosscherweg die avond is afgesloten voor autoverkeer van 18.00 uur tot middernacht. Op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar vindt u de omleidingen, actuele verkeersdrukte én parkeerinformatie.

35782758713_0589ff4b1c_o

Foto: Fred Berghmans

Dag 9: dinsdag 15 augustus 11:05 uur

Techniek
Het in te schuiven brugdek ligt op zijn nieuwe plek. Het tweede deel van de operatie verliep sneller dan in het begin. Vroeg in de ochtend zijn de laatste millimeters ingeschoven. We gaan nu over naar de volgende fase van de operatie. De komende dagen gaan we de fundering verankeren, de nieuwe met de bestaande brugdelen verbinden, kabels trekken, geleiderails en verlichting plaatsen en natuurlijk asfalt en belijning aanbrengen. Tot slot vindt nog een inspectie plaats, waarna de brug kan worden opengesteld voor het autoverkeer. Dat is nog steeds conform planning maandagmorgen 21 augustus omstreeks 06.00 uur.

Bereikbaarheid: let op, drukke dag verwacht!
De avondspits was gisteren héél druk. Aanzienlijk drukker dan afgelopen dagen, met een flinke wachtrij en vertraging op de Kennedybrug richting stadscentrum. Hierdoor moest ook verkeer op de Akersteenweg lang voor rood wachten. Vervelend, maar helaas onvermijdelijk. Vandaag verwachten we opnieuw extra drukte en verkeershinder, vanwege de Belgische feestdag. Denk goed na of je de auto echt nodig hebt. Moet je toch over de Kennedybrug met de auto? Vermijd dan de topdrukte tussen 16.00 en 19.00 uur. Elke auto minder telt. Reisalternatieven vind je op www.maastrichtbereikbaar.nl/noorderbrug.

Uitkijkpunt dicht
Het uitkijkpunt is vanmorgen om 11 uur gesloten. De laatste trouwe bezoekers hebben de mogelijkheid gekregen het eindresultaat vast te leggen. We bedanken alle bezoekers voor de interesse in ons werk. De werkzaamheden en voortgang zijn wel nog te volgen via de webcam.

Ingeschoven

Foto: Mark de Vries (Strukton)

Dag 9: dinsdag 15 augustus, 8:05 uur

Afgelopen nacht zijn de werkzaamheden soepel verlopen en het nieuwe brugdek ligt inmiddels op zijn plek. Het uitkijkpunt is vandaag nog geopend van 09:00 tot 11:00 uur om bezoekers de kans te geven nog één keer te komen kijken naar het eindresultaat. Na 11:00 uur gaat het uitkijkpunt definitief dicht en wordt de nieuwe aanlanding het werkterrein van de wegenbouwers.

Bekijk hieronder een ruwe timelapse film van de eerste helft van de inschuifoperatie

Ruwe timelapse eerste deel inschuifoperatie
Dag 8: maandag 14 augustus, 17:20 uur

Vandaag een goede schuifdag gehad. Team Infratechnieken heeft de slag te pakken en naar huidige inzichten ligt het brugdek dinsdagmiddag op zijn definitieve plek. Garanties kunnen we echter niet geven: het blijft een inschatting. Wilt u weten hoe het er live voorstaat? Bekijk de beelden via de webcam. Het uitkijkpunt blijft open totdat de inschuifoperatie is afgerond. Het kan dus gebeuren dat u morgen voor gesloten bouwhekken staat. Via deze update houden we u op de hoogte!

Dag 8: maandag 14 augustus, 11:15 uur

Techniek
Afgelopen avond en nacht is het inschuiven van het brugdeel continu doorgegaan. Rond 11.00 uur vanochtend is ruim 8 meter ingeschoven. Het inschuifproces is volledig onder controle en verloopt beheerst. Alleen neemt het meer tijd in beslag dan verwacht. In de planning is hier rekening mee gehouden en het heeft geen consequenties voor de openstelling van de nieuwe aanlanding van de Noorderbrug. Uitgaande van de huidige snelheid van inschuiven ligt het brugdek dinsdagnacht op zijn plek.

Bereikbaarheid
Op zondag was er een normaal beeld qua verkeer. Opgelet! Vandaag en morgen 15 augustus verwachten we extra drukte op de weg, vanwege de Belgische en Duitse feestdag op 15 augustus. Waarschijnlijk komen dan veel bezoekers met de auto naar Maastricht. Probeer de Kennedybrug – waar mogelijk – te vermijden met de auto. Ontkom je er niet aan om de brug te kruisen? Doe dat dan buiten de spits en check voor vertrek de actuele verkeersdrukte op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar. Misschien kun je aan de hand daarvan je reis nog uitstellen of aanpassen. Op www.maastrichtbereikbaar.nl/noorderbrug kun je ook nog steeds terecht voor OV-acties.

Uitkijkpunt open tot na inschuiven
Het uitkijkpunt is vandaag geopend tot 16 uur. Als er morgen nog wordt geschoven, is ook dan het uitkijkpunt nog open. Direct na het afronden van de inschuifoperatie wordt het uitkijkpunt afgebroken.

36513129836_8bdbba5e3e_o

Foto: Aron Nijs. Beijk meer foto’s van zondag 13 augustus via onze Flickr account.

Dag 7: zondag 13 augustus, 16:15 uur 

Techniek
Om 14.00 uur is het inschuifteam aan de slag gegaan. Alle vijzels die het brugdeel op zijn plaats duwen zijn in gereedheid gebracht. Rond 15.30 uur gaf de schuifcommandant het signaal om het brugdeel in beweging te brengen. Het brugdeel is daarna 60 cm zonder problemen verschoven. Het proces loopt nu continu door en het brugdek schuift steeds in stappen van 60-65 cm op naar zijn definitieve locatie. Naar verwachting is de inschuifoperatie maandagmiddag afgerond.

Dag 7: zondag 13 augustus, 12:15 uur 

Techniek
De hele inschuifoperatie verloopt volgens planning. Zaterdag zijn de schuifbanen voor het inschuiven van het nieuwe brugdek in gereedheid gebracht voor de start van de inschuifoperatie. Het inschuiven start naar verwachting in de loop van de middag – omstreeks 14.00 uur – en duurt dan ongeveer één dag. Het brugdek schuift dan stapsgewijs met ongeveer een meter per uur op naar zijn definitieve locatie.

Bereikbaarheid
Zaterdag was het rustig qua verkeer. Er zijn geen problemen geweest. Ook vandaag – op zondag – verwachten we dat het rustig blijft. Opgelet! Op maandag 14 en dinsdag 15 augustus verwachten we extra drukte op de weg, vanwege de Belgische en Duitse feestdag op 15 augustus. Waarschijnlijk komen dan veel bezoekers met de auto naar Maastricht. Probeer de Kennedybrug – waar mogelijk -te vermijden met de auto. Ontkom je er niet aan om de brug te kruisen? Doe dat dan buiten de spits en check voor vertrek de actuele verkeersdrukte op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar. Misschien kun je aan de hand daarvan je reis nog uitstellen of aanpassen. Op www.maastrichtbereikbaar.nl/noorderbrug kun je ook nog steeds terecht voor OV-acties.

Uitkijkpunt open tot 19:00
Het inschuiven start omstreeks 14.00 uur en duurt een hele dag, waarbij het brugdeel steeds met ongeveer één meter per uur opschuift. Dat gebeurt stapsgewijs. Per uur wordt circa een kwartier lang geschoven, vervolgens is ongeveer drie kwartier nodig voor de ombouw van de duwinstallatie. Omdat we bij het inschuiven veel kijkers verwachten, vragen we bezoekers om niet te lang bij het uitkijkpunt te blijven staan en plaats te maken voor anderen. Er kunnen maximaal 75 mensen tegelijk gebruik maken van het uitkijkpunt. Heeft u op zondag geen tijd? Dan kunt u op maandag 14 augustus nog één keer – tussen 09.00 en 16.00 uur – terecht bij het uitkijkpunt. Daarna sluiten we het uitkijkpunt definitief af.

Kijkt u liever van thuis uit mee? Dan kunt u de inschuifoperatie volgen via onze real-time webcam. Oook vanavond en vannacht u de inschuifoperatie via de webcam op de voet volgen!

Kijk hieronder nog eens naar de animatie van de inschuifoperatie:

Visualisatie inschuifoperatie Noorderbrug - Strukton
Dag 6: zaterdag 12 augustus, 11:40 uur

Techniek
Vrijdag is de hele dag en nacht doorgewerkt aan de sloop van het derde – en laatste – brugdek. Het brugdek is helemaal naar beneden gehaald en wordt vandaag afgevoerd. Het slopen voor de inschuifoperatie is daarmee vrijwel afgerond. Vandaag worden de schuifbanen voor het inschuiven van het nieuwe brugdek in gereedheid gebracht voor de start van de inschuifoperatie. Het inschuiven start naar verwachting morgen in de loop van de middag – omstreeks 14.00 uur – en duurt dan ongeveer één dag. Het brugdek schuift dan stapsgewijs met ongeveer een meter per uur op naar zijn definitieve locatie. De hele inschuifoperatie ligt op schema.

Bereikbaarheid
Ook op vrijdag was de ochtendspits weer rustig. De avondspits kwam – zoals gebruikelijk voor een vrijdag – vroeg op gang. Tussen 15.00 en 17.00 uur was het druk op de Maasboulevard richting zuiden, maar het verkeer reed wel door. Vandaag, op zaterdag 12/8, verwachten we drukte op en rond de Kennedybrug vooral tussen 11.00 en 15.00 uur door bezoekers aan de stad. Daarnaast kun je als automobilist op de Via Regia enige vertraging oplopen, omdat de N79 bij Riemst is afgesloten voor de Binckbanktour en de Via Regia als omleidingsroute geldt. We blikken ook alvast vooruit naar begin volgende week: dan verwachten we extra drukte op de weg, vanwege de Belgische en Duitse feestdag op 15 augustus. Waarschijnlijk komen dan veel bezoekers met de auto naar Maastricht. Probeer de Kennedybrug – waar mogelijk – te vermijden met de auto. Ontkom je er niet aan om de brug te kruisen? Doe dat dan buiten de spits en check voor vertrek de actuele verkeersdrukte op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar. Op www.maastrichtbereikbaar.nl/noorderbrug kun je ook nog steeds terecht voor bijvoorbeeld OV-acties.

Uitkijkpunt zondag open tot 19 uur
Tijdens het inschuiven – zondag 13 augustus – is het uitkijkpunt bovenop de nieuwe aanlanding langer open voor bezoekers. Tot 19.00 uur is het mogelijk de inschuifoperatie van dichtbij te zien. Na 19.00 uur kunt u het inschuiven via de webcam volgen. Omdat we bij het inschuiven veel kijkers verwachten, vragen we bezoekers om niet te lang bij het uitkijkpunt te blijven staan en plaats te maken voor anderen. Er kunnen maximaal 75 mensen tegelijk gebruik maken van het uitkijkpunt. Het inschuiven duurt overigens een hele dag, waarbij het brugdeel steeds met ongeveer één meter per uur opschuift. Dat gebeurt stapsgewijs. Per uur wordt circa een kwartier lang geschoven, vervolgens is ongeveer drie kwartier nodig voor de ombouw van de duwinstallatie. Heeft u op zondag geen tijd? Dan kunt u op maandag 14 augustus nog één keer – tussen 09.00 en 16.00 uur – terecht bij het uitkijkpunt. Daarna sluiten we het uitkijkpunt definitief af.

Ruwe beelden sloop inschuifoperatie Noorderbrug

Hierboven: ruwe timelapse beelden sloop tijdens inschuifoperatie

Dag 5: vrijdag 11 augustus, 11:20 uur

Techniek
De hele inschuifoperatie ligt nog steeds op planning. De eerste twee brugdekken zijn gesloopt en afgevoerd. Donderdagavond is gestart met sloop laatste dek. Dit duurt naar verwachting nog tot zaterdagochtend. Daarna starten we met voorbereiding voor de inschuifoperatie die zondagmiddag start en naar verwachting tot maandagmiddag doorloopt.

Bereikbaarheid
Ook donderdag zagen we weer een vergelijkbaar beeld: een rustige ochtendspits en een drukke avondspits. De avondspits was deze keer aanmerkelijk drukker, vermoedelijk door het slechte weer en de Binckbanktour met een omleiding via Maastricht. Daarnaast was er een pechgeval op de Kennedybrug. Tussen 16.00 uur en 18.30 uur was het zeer druk op de Kennedybrug richting westen (‘stad in’) met een wachtrij bijna tot aan het Europaplein. Om file in de N2 tunnel te voorkomen (wat een tunnelsluiting tot gevolg kan hebben) is er gedoseerd op de Akersteenweg (langer rood, minder groen). Dit heeft geleid tot een langere wachttijd op de Akersteenweg. Vervelend, maar helaas noodzakelijk. ‘Stad uit’ was het op de Kennedybrug zeer druk, maar is er geen file geweest. In de rest van de stad geen bijzonderheden.

Kortom: de situatie op en rond de Kennedybrug blijft kwetsbaar. Ook de komende dagen verwachten we extra drukte in de avondspits. Begin volgende week (maandag en dinsdag) verwachten we me meer bezoekers aan de stad, vanwege de Belgische en Duitse feestdag op 15/8. De oproep blijft dan ook: probeer zoveel mogelijk slim te reizen via de nog beschikbare acties. Heb je auto toch echt nodig? Probeer dan in elk geval tussen 16.30 en 18.00 uur de Kennedybrug te vermijden. Bedankt voor je medewerking!

Uitkijkpunt zondag 13 augustus open tot 19.00 uur
De inschuifoperatie gaat aanstaande zondag van start. Om meer mensen de kans te geven dit technisch hoogstandje te volgen, is besloten het uitkijkpunt zondag tot 19.00 uur open te houden. Het maximum aantal bezoekers dat tegelijkertijd het uitkijkpunt kan bezoeken blijft 75. Dit doen we uit veiligheidsoverwegingen. Bij grote drukte zullen we bezoekers vragen om plaats te maken voor nieuwe bezoekers. Na afloop van de inschuifoperatie –maandag 14 augustus – sluiten we het uitkijkpunt definitief af om ruimte vrij te maken voor de afbouw door de wegenbouwers van Strukton Civiel.

Sloop

Foto: Fred Berghmans

Dag 4: donderdag 10 augustus, 11:55 uur

Techniek
De sloop van de ‘oude’ brug ligt op planning. Twee van de drie te slopen brugdekken zijn inmiddels naar beneden gehaald en de slopers zijn druk aan het werk om al het slooppuin op te ruimen en af te voeren. De sloop van het derde brugdek start vanavond en duurt naar verwachting tot zaterdagochtend. Vanaf dan beginnen de voorbereidingen voor het daadwerkelijke inschuiven van het nieuwe brugdek.

Bereikbaarheid
De avondspits was gisteren vergelijkbaar met dinsdag. Richting stadscentrum stond er tussen 17.00 en 18.00 uur een file op de John F. Kennedybrug, verkeer richting Limburglaan en/of Europaplein kon doorrijden, ondanks extra drukte. De komende dagen ziet de weersverwachting er niet zo goed uit en kan het een stuk drukker worden. Heeft u geen zin om nat te worden? Reis dan met het openbaar vervoer of parkeer bij P+R Noord of Zuid. Kijk voor meer informatie op de website van Maastricht Bereikbaar.

Uitkijkpunt druk bezocht
Het uitkijkpunt bovenop de nieuwe aanlanding is in de afgelopen dagen al druk bezocht! Ook gezinnen met kinderen vinden het een uitstapje waard. Zeker bij mooi weer moeten bezoekers rekening houden met drukte en een mogelijke wachttijd. Het uitkijkpunt blijft open totdat de inschuifoperatie is afgerond. Daarna verandert de nieuwe aanlanding in het werkterrein van de wegenbouwers en gaat het uitkijkpunt definitief dicht.

Slooppuin

Fotograaf Fred Berghmans bracht vannacht een bezoek aan het werkterrein. Bekijk meer foto’s van het sloopwerk van afgelopen nacht via onze Flickraccount.

Dag 3: woensdag 9 augustus, 11:20 uur

Techniek
Gisterenavond zijn we rond 19.00 uur begonnen met het slopen van het tweede brugdek van de Noorderbrug. Omdat we een andere sloopmethode moesten hanteren, hebben we uit voorzorg de Bosscherweg afgesloten. Rond middernacht is het tweede te slopen brugdek gecontroleerd naar beneden gehaald. Dat heeft geleid tot stof, geluid en trillingen die in de directe omgeving voel- en merkbaar waren. De sloop is daarna meteen vervolgd. Het aanpassen van de werkwijze heeft geen gevolgen voor de planning.

Bosscherweg weer open
De overige delen van de oude brug zijn vanmorgen geïnspecteerd. Op basis van die inspectie is besloten om de Bosscherweg vanmorgen om 10.30 uur weer open te stellen.

Uitkijkpunt open
Sinds vanochtend – 10.30 uur – is ook het uitkijkpunt weer open. Iedereen kan een kijkje komen nemen bij de sloop van het oude brugtracé en straks ook het inschuiven van het nieuwe brugdeel live zien.

Bereikbaarheid
De ochtendspits is gisteren rustig verlopen. De avondspits was aanzienlijk drukker dan afgelopen maandag. Met name tussen 17:00 en 18:00 uur nam de drukte snel toe op de Avenue Céramique, Limburglaan en John F. Kennedybrug en liep het hier snel vol. Door het slechte weer pasten weggebruikers het gedrag aan. In de rest van de stad waren er geen verkeersproblemen en ook de bussen konden goed doorrijden.

We roepen iedereen op slim te blijven reizen via de nog beschikbare acties van Maastricht Bereikbaar. Als je toch in auto stapt mijdt dan de spits op de Kennedybrug. Tip voor automobilisten: kijk voor vertrek op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar voor de actuele verkeersdrukte.

verkeerscentrale

Foto: verkeersdrukte op de John F. Kennedybrug

Dag 2: dinsdag 8 augustus, 20:20 uur

De sloopwerkzaamheden aan de Noorderbrug waren vanmiddag tijdelijk stilgelegd en zijn inmiddels weer hervat. De sloopmethode is echter wel aangepast. Om alle risico’s te vermijden wordt wel preventief de Bosscherweg afgesloten voor alle verkeer, inclusief voetgangers en (brom)fietsers. De afzetting van de weg blijft minimaal van kracht tot morgenvroeg 12.00 uur. Dan wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Weggebruikers worden omgeleid via nieuwe tijdelijke omleidingsroutes en ook het scheepvaartverkeer op de Zuid-Willemsvaart ligt tijdelijk stil.

Uitkijkpunt tijdelijk afgesloten
Het juist geopende uitkijkpunt bovenop de nieuwe aanlanding sluiten we uit veiligheidsoverwegingen af tot woensdagmiddag 12 uur. Via onze vaste kanalen laten wij u weten wanneer het uitkijkpunt weer open gaat voor bezoekers.

Waarom andere sloopmethode?
Zoals eerder gemeld gedroeg de oude brug zich tijdens het sloopproces anders dan gedacht. Dat heeft geleid tot scheurvorming in het tweede deel dat gesloopt zou worden. Daarom kan de oorspronkelijke sloopmethode, het dek in zijn geheel laten zakken, niet gevolgd worden. Daarom wordt er nu op een andere wijze gecontroleerd gesloopt. Omdat we alle risico’s willen uitsluiten, is uit voorzorg de Bosscherweg ter hoogte van de Noorderbrug afgesloten. De veiligheid van weggebruikers staat immers voorop.

Dag 2: dinsdag 8 augustus, 19:15 uur

De sloopwerkzaamheden aan de Noorderbrug waren vanmiddag tijdelijk stilgelegd en zijn weer hervat. Om alle risico’s te vermijden wordt preventief tijdelijk de Bosscherweg afgesloten. De afzetting blijft van kracht totdat de situatie als veilig wordt betiteld. Weggebruikers worden door verkeersregelaars gewezen op de afzetting. Er worden nieuwe tijdelijke omleidingsroutes ingericht. Nadere berichtgeving volgt. Volg hiervoor onze kanalen.


Dag 2: dinsdag 8 augustus, 17:00 uur

De sloop van de Noorderbrug is tijdelijk onderbroken. Dit doen we omdat we een aantal wijzigingen door moeten voeren in de sloopmethode. Het oude brugdek gedraagt zich bij de sloop anders dan voorzien. In de voorbereiding en de planning is rekening gehouden met een dergelijk scenario. Zodra de sloopwerkzaamheden worden hervat berichten we hierover. Overige werkzaamheden gaan gewoon door en verlopen volgens planning.

Dag 2: dinsdag 8 augustus, 11:30 uur

Bereikbaarheid
Dag 1 van de operatie Noorderbrug is achter de rug. De operatie verloopt tot nu toe volgens planning. Qua verkeer is de eerste dag redelijk rustig verlopen, er waren geen grote opstoppingen. Maar in de avondspits liep het op een aantal locaties wel vol zoals de Hertogsingel, Maasboulevard, Avenue Céramique en natuurlijk de Kennedybrug. Door de inzet van het totaal aan maatregelen kan er aanzienlijk meer verkeer verwerkt worden en is de verkeershinder beheersbaar gebleven. Maar let op: de situatie blijft kwetsbaar, met name tijdens de avondspits. Daarom blijven we iedereen oproepen slim te reizen via de nog beschikbare acties van Maastricht Bereikbaar of de spits en de Kennedybrug te mijden.

Techniek
Intussen liggen de werkzaamheden nog altijd netjes op schema. De eerste nacht van slopen en breken is inmiddels achter de rug en de slopers hebben het allereerste ‘oude’ brugdek laten zakken tot op maaiveld. Daar wordt het brugdek verder gesloopt, terwijl een deel van de sloopkranen verder werkt aan het volgende brugdek. De komende nacht wordt er dan ook voortdurend doorgehakt door de sloopkranen. Omwonenden moeten rekening blijven houden met geluidshinder.

Opening uitkijkpunt
Vanochtend vroeg openden wethouders John Aarts en Gert-Jan Krabbendam het uitkijkpunt bovenop de nieuwe aanlanding. Samen met een eerste groep belangstellenden liepen ze via  de nieuwe aanlanding naar het speciaal ingerichte platform. Wilt u ook een kijkje nemen? Dan bent u tot en met maandag 14 augustus dagelijks van 09.00 tot 16.00 uur van harte welkom!

_G9A9389

Bekijk de foto van Fred Berghmans via onze Flickr-account

Dag 1: maandag 7 augustus, 11:30 uur

Bereikbaarheid
Vannacht – om precies 00:05 uur – is de Noorderbrug gesloten en de inschuifoperatie van start gegaan. De werkzaamheden liggen nog mooi op schema. De verwachte verkeershinder in de ochtendspits is uitgebleven, maar we blijven weggebruikers oproepen om slim te reizen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de aangeboden reisalternatieven of door – waar mogelijk – de Kennedybrug te mijden met de auto. Niet te vroeg juichen want de avondspits kan druk worden. En ook het bezoek aan de stad komt vanaf vanmiddag op gang.

Techniek
De bouwers van Strukton zijn in de vroege ochtenduren allereerst begonnen met het frezen van asfalt en verwijderen van straatmeubilair (zoals borden en vangrails) op het te slopen deel van de ‘oude’ Noorderbrug. De sloopwerkzaamheden zijn intussen begonnen en gaan de hele dag, avond en nacht door. Omwonenden moeten rekening rekening houden met geluidshinder.

Real-time webcam
Via een realtime-webcam kunnen belangstellenden de werkzaamheden op de voet volgen. Tenminste: dat is het streven. De webcam blijkt af en toe te haperen en momenteel bekijken we samen met de leverancier mogelijke oplossingen. Wilt u de inschuifoperatie van dichtbij volgen? Dan kunt u vanaf morgen – tot maandag 14 augustus – dagelijks van 09.00 tot 16.00 uur terecht bij ons uitkijkpunt, bovenop de nieuwe aanlanding. Wethouders John Aarts en Gertjan Krabbendam openen het uitkijkpunt morgenvroeg om 09.15 uur. Kom een kijkje nemen!

_G9A8861

Foto: Fred Berghmans. Bekijk meer foto’s van de inschuifoperatie via onze Flickr account.

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.