EN
> Home > Nieuws > Van uitlaten en krammen

Van uitlaten en krammen

’t Is smullen geblazen voor archeoloog Ineke de Jongh van Arcadis! In opdracht van Strukton Civiel begeleidt Ineke het graafwerk bij de Hoge Fronten. Hier realiseren we in de loop van 2018 een droge gracht die de Hoge en Lage Fronten verbindt tot één groot Frontenpark. De grond wordt nu alvast weggegraven voor hergebruik in het talud van de nieuwe Noorderbrugaanlanding. Inmiddels is het graafwerk al flink gevorderd en komen de vestingmuren steeds meer bloot te liggen. Dat levert de ene na de andere verrassing op.

Waterdoorlaten

“Ik heb een supertoffe job!”, vertelt Ineke vol enthousiasme. “Soms sta je een hele dag in grijs en koud weer klei van muren af te krabben en dan baal ik weleens. Maar dat vergeet ik meteen als er een onverwachte vondst opduikt”. Ineke kan haar hart ophalen, want tijdens het graafwerk in de Hoge Fronten heeft ze niet één maar twéé oude waterdoorlaten – oftewel ‘uitlaten’- gevonden. “Van ééntje wisten we van het bestaan, maar over de tweede wordt tot nog toe alleen maar gespeculeerd”, aldus Ineke. “Helemaal te gek dat wij deze nu tegenkomen!” Via de waterdoorlaten was het mogelijk om water vanuit het Jekerkanaal en het gebied ten westen van de Hoge Fronten rechtstreeks naar de ‘natte gracht’ van de Lage Fronten te leiden. De gracht kon tot een hoogte van circa 80 centimeter worden gevuld, waardoor kanonnen en ander zwaar materieel niet kon worden meegenomen. “Een heel ingenieus systeem dat nooit is gebruikt”, vertelt Ineke.

Van archeologie naar bouwhistorie

De waterdoorlaten zijn de grootste vondsten, maar niet de enige. Metalen krammen aan de vestingmuren geven meer inzicht geven in de bouwmethode die werd gebruikt. Tegelijkertijd worden de muren aan een grondig bouwtechnisch onderzoek onderworpen. Want het is de bedoeling dat de muren straks gewoon onderdeel zijn van de droge gracht. Ineke vertelt er alles over in een interview dat Stichting Maastricht Vestingstad – Helpoort afnam:

Video: Maastricht Vestingstad – Helpoort

Foto: Fred Berghmans

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.