EN
> Home > Nieuws > Groencijfers Noorderbrugtracé

Groencijfers Noorderbrugtracé

Afgelopen november lieten we nog weten dat er 587 bomen voor het nieuwe Noorderbrugtracé werden aangeplant, maar daar moeten we op terugkomen. Want de optelsom is groter: in opdracht van bouwer Strukton Civiel zijn intussen maar liefst 596 bomen geplant. We zetten de groencijfers even op een rij:

Bomen

In opdracht van bouwer Strukton Civiel heeft firma Van der Linden groen 596 bomen geplant, waaronder  esdoorns, beuken, steeliepen, zomer- en winterlindes, wintereiken hopbeuken, sierkersen, zwarte walnoten en lindes, Chinese vleugelnoten en kastanjebladige eiken. Wil je meer weten over de verschillende boomsoorten? Neem dan een kijkje in de bomenbieb.

Hagen

Ongeveer drieduizend meter haag is aangeplant in opdracht van bouwer Strukton Civiel. Langs de verbinding Hoge en Lage Fronten staan taxushagen. Op andere locaties groeien en bloeien haagbeuken, Limburgse hagen (mengsel) en Veldesdoorn langs de weg en in de berm.

Struikgewassen

Meer dan 12.000 vierkante meter struikgewas is in de voorbije maanden in opdracht van Strukton Civiel geplant. Denk daarbij aan sleedoorn, meidoorn, hulst, kardinaalsmuts, hondsroos, egelantier, wilde liguster en appel, Gelderse roos en de gewone mispel. In toaal bestaat het struikgewas uit 15.269 plantjes die elk bij aanplant 30 tot 40 centimeter hoog waren.

Bodembedekkers

3714 vierkante meter struikkamperfoelie is in opdracht van Strukton Civiel aangeplant als bodembedekker.

Eikenhaagbeukenbos

Een eikenhaagbeukenbos is typisch voor de regio Zuid-Limburg en heeft een hoge ecologische waarde. Bouwer Strukton Civiel heeft ruim 1100 m2 laten aanplanten, bestaande uit een mix van zomereik, haagbeuk, zoeter kers, gewone es, winterlinde, aalbes, hazelaar, eenstijlige meidoorn, rode kornoelje, hulst, sporkehout, gewone vlier en lijsterbes.

Grootste (groen)winst: Frontenpark

Bovenstaande groencijfers staan los van de grootste natuurwinst als gevolg van de realisatie van het nieuwe Noorderbrugtracé. Want door de aanleg van de onderdoorgang bij de Cabergerweg was het mogelijk om de Hoge en Lage Fronten opnieuw met elkaar te verbinden tot het ruim twintig hectare grote Frontenpark, het ruige en ruwe park aan de rand van het stadscentrum en Sphinkwartier. Nog vóór de zomervakantie kunnen wandelaars via het Frontenpark doorgaan en #wandelevaanLambèrtotLumière!

Droge Gracht - Fred Berghmans

Geplaatst: 23 april 2019

 

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.