EN
> Home > Nieuws > Fietsbruggen over de Zuid-Willemsvaart

Fietsbruggen over de Zuid-Willemsvaart

De hoofdfietsroute van het Noorderbrugtracé is alweer een paar maanden open, maar dat geldt nog niet voor de fietsverbindingen tussen Noorderbrug en Boschstraat/Bosscherweg. Daar gaat bouwer Strukton de komende maanden volop mee aan de slag. Naar verwachting zijn begin 2019 alle fietsverbindingen voor het nieuwe Noorderbrugtracé klaar voor gebruik.

Bouwen aan de bruggen

Voordat afbouw van de nieuwe fietsverbindingen tussen Noorderbrug en Boschstraat/Bosscherweg mogelijk is, moet bouwer Strukton eerst twee fietsbruggen realiseren. Beide bruggen krijgen een plek over de Zuid-Willemsvaart: een brug tussen Bosscherweg en Frontenkeet (kunstwerk H*), de andere brug bouwen we op tussen Lage Fronten en Boschstraat (kunstwerk G). De bouw van kunstwerk H – de fietsbrug tussen Bosscherweg en Frontenkeet – start als eerste, vanaf eind oktober.

* In de wereld van de infrastructuur worden bruggen, tunnels en meer aangeduid met de verzamelnaam ‘kunstwerken’.

Locatietekening

Kunstwerk van composiet

Voor de bouw van kunstwerk H heeft Strukton samen met projectbureau Noorderbrugtracé en gemeente Maastricht gekozen voor composiet, een materiaal dat bestaat uit glasvezels en hars. De vezels zijn vergelijkbaar met stalen wapening in een betonnen brug, maar dan verspreid over de hele constructie. Dit maakt composietbruggen bijzonder robuust en sterker dan conventionele stalen of betonnen bruggen. Daar komt bij dat deze bruggen amper onderhoud nodig hebben, licht in gewicht zijn en goed bestand tegen temperatuurschommelingen. De levensduur van composietbruggen is naar verwachting meer dan 100 jaar.

Visualisatie 1

Afbeelding hierboven: impressie van kunstwerk H, de fietsbrug tussen Bosscherweg en Frontenkeet

Bouwen aan kunstwerk H

Kunstwerk H wordt 21,7 meter lang en 5,4 meter breed. Leverancier FiberCoreEurope in Rotterdam heeft de brug momenteel in productie. Eind oktober is de fietsbrug gereed en komt deze kant-en-klaar aan in Maastricht, inclusief slijtlaag op het brugdek en leuningwerk. Zodra kunstwerk H op de definitieve plek ligt, volgt de aansluiting op het bestaande fietspad van de Bosscherweg. De nieuwe fietsbrug blijft echter nog afgesloten, want eersde fietspaden in de Lage Fronten moeten nog worden afgebouwd. Inclusief de fietsbrug tussen Lage Fronten en Boschstraat (kunstwerk G*). Naar verwachting rondt bouwer Strukton de werkzaamheden aan de nieuwe fietsverbindingen begin 2019 af.

* Samen met projectbureau Noorderbrugtracé en gemeente Maastricht rondt bouwer Strukton momenteel het ontwerp van kunstwerk G af. Daar vertellen we u binnenkort meer over!

Visualisatie 3

Afbeelding hierboven: impressie van kunstwerk H, de fietsbrug tussen Bosscherweg en Frontenkeet

 

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.