EN
> Home > Nieuws > Fietsbruggen over de Zuid-Willemsvaart

Fietsbruggen over de Zuid-Willemsvaart

De hoofdfietsroute van het Noorderbrugtracé is sinds de zomer van 2018 open, maar dat geldt nog niet voor de fietsverbindingen tussen Noorderbrug en Boschstraat/Bosscherweg. Daar gaat bouwer Strukton de komende maanden volop mee aan de slag. Naar verwachting zijn in de eerste helft van 2019 alle fietsverbindingen voor het nieuwe Noorderbrugtracé klaar voor gebruik.

Bouwen aan de bruggen

Voordat afbouw van de nieuwe fietsverbindingen tussen Noorderbrug en Boschstraat/Bosscherweg mogelijk is, moet bouwer Strukton eerst twee fietsbruggen over de Zuid-Willemsvaart realiseren: een brug tussen Bosscherweg en Frontenkeet (kunstwerk H*), de andere brug (kunstwerk G) komt tussen Lage Fronten en Boschstraat. De bouw van kunstwerk H – de fietsbrug tussen Bosscherweg en Frontenkeet – is intussen al afgerond, de bouw van kunstwerk G gaat door tot in het eerste kwartaal van 2019. Daarna volgt de afwerking en sluit Strukton Civiel de fietspaden van de Bosscherweg en Boschstraat aan op de nieuwe fietsbruggen.

* In de wereld van de infrastructuur worden bruggen, tunnels en meer aangeduid met de verzamelnaam ‘kunstwerken’.

Locatietekening

Kunstwerk H: composietbrug

Voor kunstwerk H heeft Strukton samen met projectbureau Noorderbrugtracé en gemeente Maastricht gekozen voor composiet, een materiaal dat bestaat uit glasvezels en hars. De vezels zijn vergelijkbaar met stalen wapening in een betonnen brug, maar dan verspreid over de hele constructie. Dit maakt composietbruggen bijzonder robuust en sterker dan conventionele stalen of betonnen bruggen. Daar komt bij dat deze bruggen amper onderhoud nodig hebben, licht in gewicht zijn en goed bestand tegen temperatuurschommelingen. De levensduur van composietbruggen is naar verwachting meer dan 100 jaar. Op maandag 5 november is het brugdek op zijn plek gehesen. Ingebruikname van de voetgangers- en fietsbrug volgt in de loop van 2019.

Visualisatie 1

Afbeelding hierboven: impressie van kunstwerk H, de fietsbrug tussen Bosscherweg en Frontenkeet

Bouwen aan kunstwerk H

Kunstwerk H wordt 21,7 meter lang en 5,4 meter breed. Leverancier FiberCoreEurope in Rotterdam heeft de brug momenteel in productie. Eind oktober/begin november is de fietsbrug gereed en komt deze kant-en-klaar aan in Maastricht, inclusief slijtlaag op het brugdek en leuningwerk. Het grijze leuningwerk van kunstwerk H sluit wat vormgeving betreft aan op de bestaande brug tussen Bosscherweg en Boschstraat. Zodra kunstwerk H op de definitieve plek ligt, volgt de aansluiting op het bestaande fietspad van de Bosscherweg. De nieuwe fietsbrug blijft echter nog afgesloten, want de fietspaden in de Lage Fronten moeten nog worden afgebouwd. Inclusief de fietsbrug tussen Lage Fronten en Boschstraat (kunstwerk G*). Naar verwachting rondt bouwer Strukton de werkzaamheden aan de nieuwe fietsverbindingen begin 2019 af.

* Samen met projectbureau Noorderbrugtracé en gemeente Maastricht rondt bouwer Strukton momenteel het ontwerp van kunstwerk G af. Daar vertellen we u binnenkort meer over!

Visualisatie 3

Afbeelding hierboven: impressie van kunstwerk H, de fietsbrug tussen Bosscherweg en Frontenkeet

Kunstwerk G: voetgangers en fietsbrug in het Frontenpark

Kunstwerk G wordt een 54 meter lange fietsbrug, midden in het nieuwe Frontenpark. De fietsbrug wordt gerealiseerd  parallel aan ‘De Krul’ (de voormalige afrit van de Noorderbrug richting Bosscherweg). Een uitgelezen locatie, omringd door natuur. Kunstwerk G bevindt zich straks tussen de rijbanen van de Noorderbrug en kruising Boschstraat/Frontensingel, beide druk bereden routes. Verlichting zorgt ervoor dat de voetgangers en fietsbrug ook in de avonduren een veilige route biedt. Dankzij de visualisaties van bouwer Strukton kunnen we alvast een indruk geven van de nieuwe fietsbrug. Het ontwerp is gemaakt door architect Guy Cleuren en vervolgens verder uitgewerkt door  Antea Group.

20180329_NBT - KWG - Variant 1 vanaf voetpad_Transparant25

Sinds eind oktober realiseert bouwer Strukton Civiel in de Lage Fronten de betonnen steunpunten voor kunstwerk G. Het brugdek bestaat uit prefab betonnen elementen en wordt later aangeleverd: in de eerste helft van 2019. Kunstwerk G wordt afgewerkt met rood leuningwerk, net als de kunstwerken bij de Cabergerweg.

Update: 3 december 2018

 

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.