EN
> Home > Nieuws > Tussenspurt voor team Ontwerp

Tussenspurt voor team Ontwerp

Sinds september 2015 zijn ze aan het rekenen en tekenen: team Ontwerp heeft er bijna elf maanden hard werken op zitten en de eerste mijlpaal komt in zicht. De komende weken moeten ze nog flink doorpakken om het eerste ontwerpdeel van de Noorderbrug helemaal af te ronden. Technisch Manager Mark de Vries en Ontwerpleider Kunstwerken Jesse Maas weten maar al te goed hoe zwaar die laatste loodjes wegen. Daarom verrasten zij hun team met een uitstapje naar de fabriek van Romein Beton in Oosterhout. Daar gaan na de zomervakantie de prefab liggers van het brugdek van de nieuwe aanlanding voor de Noorderbrug in productie.

Waar doen we het voor?

“Het ontwerp dat we met z’n allen uitwerken zien we voortdurend op het scherm, maar daarmee komt het nog niet tot leven”, vertelt Mark. “In de afgelopen maanden hebben we een intensief afstemtraject afgelegd, samen met het team van Romein Beton en ingenieursbureau Lincon. We hebben voortdurend tekeningen heen en weer gestuurd en alle details samen doorgenomen. Maar dat is wat mij betreft niet genoeg: je moet met eigen ogen zien hoe jouw ontwerpen er straks uit gaan zien. Dan gaat het leven en begrijp je pas echt waar we allemaal zo hard voor werken!”

Intensieve rondleiding

Donderdag 14 juli ging een deel van team Ontwerp naar Oosterhout. Daar kregen ze van Romein Beton in kleine groepjes een intensieve rondleiding. Samen bekeken ze de productielijn en konden ze zien hoe de mallen – de gietvormen – ervoor zorgen dat elke prefab ligger na de zomervakantie tot in het kleinste detail klopt. Want er is maatwerk nodig voor de in totaal 432 liggers van het nieuwe brugdek. “Onze liggers moeten nog in productie gaan, dus we hebben nu de resultaten van andere projecten bekeken, bijzonder ook te beseffen als je door de immense fabriek loopt dat de komende driekwart jaar 80% van de productiecapaciteit geheel ingezet wordt voor de Noorderbrug” vertelt Jesse.

Teamlid Frank Helmes vond het mooi te zien hoe mooi het beton uit de mal komt. “Glad als een biljartlaken!” Frank vertelt onder de indruk te zijn van de manier waarop ze voorspanning aanbrengen: stalen kabels die met een trekkracht van 2.000 ton onder spanning worden aangebracht tussen het stalen vlechtwerk van de wapening. Daardoor wordt het beton extra versterkt en kunnen de liggers straks goed zware belastingen verdragen en een lange lengte overspannen.

Groot, groter, grootst

Romein Beton is nog niet begonnen met de productie van de nieuwe Noorderbrugliggers. Die staan in de planning vanaf eind augustus. Toch konden de leden van team Ontwerp al een goed beeld krijgen van de betonnen liggers die in Maastricht worden gebruikt. “De liggers die Romein Beton nu produceert zijn zo’n 32,5 meter lang”, vertelt Frank. “Dat is enorm indrukwekkend als je daarnaast staat. Maar veel van onze liggers worden nog veel groter, tot wel 46,5 meter. Na vandaag begrijp ik de schaal én omvang van ons ontwerp nog veel beter.” Mark de Vries is in zijn nopjes: “de komende weken moeten we nog hard doorwerken om dit ontwerppakket af te ronden. Het bezoek was een mooie extra stimulans!”

 

 

 

 

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.