EN
> Home > Nieuws > Cabergerweg: graven in geschiedenis

Cabergerweg: graven in geschiedenis

Sinds medio mei is bij de Cabergerweg de realisatie van de onderdoorgang tussen Hoge en Lage Fronten in volle gang. De contouren van de zogenaamde ‘droge gracht’ worden steeds beter zichtbaar. Vooral nu het eerste graafwerk is begonnen. Archeologe Ineke de Jongh staat er bijna voortdurend met haar neus bovenop, want graven in de Cabergerweg is graven in Maastrichtse geschiedenis.

Ondergrondse kennis

“We weten precies waar de vestingmuren onder de Cabergerweg zich bevinden,” vertelt Ineke. “Maar we weten niet in welke staat deze zijn. Het is dus altijd weer een verrassing hoe een muur eraan toe is. Dat komt vooral omdat in het verleden niet bepaald de beste grond en materialen zijn gebruikt als aanvulmateriaal. Maar ook omdat er vroeger niet om werd gemaald als een (riool)buis meer of minder dwars door een oude vestingmuur werd aangelegd.”  Toch krijgen Ineke en collega’s maar een kleine dwarsdoorsnede van de ondergrondse vestingwerken te zien. “We graven alleen op die plekken waar gewerkt wordt. Het overgrote deel van de oude vestingmuren blijft dus onaangeroerd achter in de grond. En dat is ook prima: onder de grond blijven de muren het beste bewaard.”

Leren voor later

Behoud van oude vestingmuren is vooral afhankelijk van de toekomstige inrichting van de droge gracht onder de Cabergerweg. Vervolgens kijken Ineke en collega’s naar de staat waarin een muur zich bevindt. Waar nodig worden muren – deels – gesloopt. “Muren blijven altijd op de één of andere manier behouden”, legt Ineke uit. “Waar mogelijk als onderdeel van de droge gracht, maar als dat niet kan documenteren we alles. Van locatie tot en met bouwmethode. Op die manier leren we voortdurend bij en leggen we kennis en inzichten vast voor nu en later.”

Vestingmuur 2

Mooi-weer-mazzeltje

Ineke is helemaal in haar nopjes met de vestingmuur die aan de kant van firma René Pans in perfecte staat tevoorschijn is gekomen en straks onderdeel is van de droge gracht. “Een mazzeltje”, laat Ineke weten. “En we hebben geluk met het warme, droge zomerweer. Een paar dagen aandrogen is precies wat zo’n oude muur nodig heeft om goed schoon te worden.” Het graafwerk bij de droge gracht zit er voorlopig nog niet op. De komende tijd komen dan ook wel meer delen van vestingmuren bovengronds. En telkens opnieuw bekijkt Strukton samen met de gemeente Maastricht of behoud mogelijk én zinvol is. Zo blijven van sommige muren straks alleen de contouren achter in de bodem van de droge gracht. Andere muren bieden misschien wel kansen om de droge gracht nog beter te benutten. Eén ding staat echter als een paal boven water: in het Frontenpark kunnen bewoners en bezoekers straks de geschiedenis van Maastricht zien, voelen én beleven!

Cabergerweg

Meer weten?

Lees dan hier meer over de bouwmethode van de droge gracht. Of wilt u juist meer weten over archeologie en cultuurhistorie in het Noorderbrugtracé? Neem dan een kijkje op onze themapagina.

Fotografie: Fred Berghmans

Bekijk meer foto’s van de bouw van de droge gracht via onze Flickraccount.

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.