EN
> Home > Nieuws > Van brug naar zitmodule

Van brug naar zitmodule

‘Sitting on a bridge’. Zo typeert kunstenaar Paul Koenen zijn project #M/01. En die omschrijving klopt precies: voor zijn zitmodules heeft hij grotendeels gebruik gemaakt van slooppuin van de Noorderbrug. Donderdag 31 mei plaatst hij de zitmodules op hun definitieve plek op het Petrus Regoutplein. De officiële oplevering volgt zaterdag 2 juni om 16.00 uur.

Het geheugen van (sloop)puin

In het werk van Paul Koenen is staat de herinnering van de gebruikte materialen centraal: het geheugen dat onderdeel is van slooppuin, oude vloertegels en meer. Gegoten in de vorm van ‘zitmodules’ blijft het verleden bewaard en wordt het onderdeel van de nieuwe openbare ruimte. Voor de zitmodules op het Petrus Regoutplein heeft Paul vooral gebruik gemaakt van slooppuin, afkomstig van de oude Noorderbrugaanlanding. Maar er zitten ook resten van kleine gele tegels uit de Sphinxfabriek in. “En stukjes oude, groene werkvloer waar de arbeiders dagelijks hun werk op uitvoerden. Elk deeltje van de zitmodules vertelt een stukje van de geschiedenis van het Sphinxkwartier,”legt Paul uit.

Zitmodule

Van Award naar opdracht

“ik heb mazzel gehad,”zegt Paul meteen. “Met mijn idee voor de zitmodules heb ik in 2017 de Made for Maastricht Design Award gewonnen. Het was het juiste idee op het juiste moment waarmee ik budget van de gemeente Maastricht kreeg om de zitmodules te produceren. Belvédère WOM BV en The Student Hotel waren meteen enthousiast en werkten mee aan de realisatie. Voor Paul was de planning en uitvoering een uitdagende klus. Hij vindt het dan ook niet erg dat de zitmodules gereed zijn. “Donderdagmiddag ga ik ze plaatsen. Bloednerveus word ik daarvan. Wat als er iets fout gaat en een module breekt? Ik ben er pas gerust op als elke module veilig op z’n plek staat!”

Vanaf donderdagavond kunt u gebruik maken van de zitmodules van Paul Koenen. U vindt ze op het Petrus Regoutplein, ter hoogte van de ingang van The Student Hotel.

Embracing Exchange

Paul Koenen is één van de zestig door bureau Maurer United Architects geselecteerde ontwerpers die hun werk presenteren tijdens de expositie Embracing Exchange. Van vrijdag 1 tot en met zondag 10 juni kunt u de expositie dagelijks van 12.00 tot 18.00 uur bezoeken in de evenementenruimte (1ste etage) van het Eiffelgebouw. De toegang is gratis.

Route-ingang-evenementeruimte-Eiffelgebouw

Foto boven: Fred Berghmans, luchtfoto Aron Nijs, foto zitmodule Paul Koenen

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.