EN
> Home > Nieuws > Betonstorten voor brugdekken

Betonstorten voor brugdekken

Tussen Maasoever en Lage Fronten is de realisatie van het brugdek voor de nieuwe aanlanding van de Noorderbrug in volle gang. Bouwer Strukton realiseert in totaal zestien nieuwe pijlers voor het hoofdtracé, elk met een eigen (brug)dek. De transporten van de prefab liggers zijn begonnen en gaan door tot in mei 2017. De liggers vormen het fundament van de nieuwe dekken en worden ter plekke afgebouwd.

Gewapend beton voor dekken

De liggers voor de verschillende dekken zijn zogenaamd ‘railliggers’ en vormen een omgekeerde ‘T’. Dat betekent dat de binnenzijde van elk dek grotendeels hol is. Zodra de liggers van een dek op hun plek zijn gehesen volgt het afbouwwerk. Elk dek wordt voorzien van stalen vlechtwerk waarna beton wordt gestort. Zo ontstaat een stevig brugdek van gewapend beton.

Gladde afwerking

Betonstort voor een brugdek moet aan één stuk doorgaan zodat tijdens het uitharden geen naden ontstaan. Al na enkele uren is het beton ‘beloopbaar’ en wordt het beton ‘gevlinderd’. Met een machine – vergelijkbaar met een boenmachine – schuren we de toplaag van het beton op. Vlinderen verbetert de structuur van beton en zorgt ervoor dat water kan wegstromen. De timing luistert nauw: als het beton teveel is uitgehard, heeft vlinderen geen zin meer.

Dag- en nachtwerk

Betonstorten worden zoveel mogelijk overdag ingepland. Tegelijkertijd moeten we rekening houden met de weersomstandigheden: is het te koud of te nat? Dan wachten we totdat het weer beter wordt. Tegelijkertijd moeten we rekening houden met een strakke planning. Omwonenden moeten er rekening mee houden dat we zo nodig ook ’s avonds en/of ’s nachts doorwerken. Dat geldt met name voor het vlinderen, dat niet kan worden uitgesteld.

Hinder?

De werkterreinen voor de bouw van de nieuwe aanlanding van de Noorderbrug bevinden zich dichtbij de woningen van Boschpoort-Zuid. Omwonenden ondervinden daardoor voortdurend hinder. Ook tijdens avond- en nachtwerk is hinder niet uitgesloten. Bijvoorbeeld door bouwlampen, die we zoveel mogelijk op het werk zelf richten. Of geluidshinder door de inzet van materieel in de avond en/of nacht.

Wanneer? 

De betonstorten voor de brugdekken starten vanaf woensdag 1 maart, meteen na carnaval. Naar verwachting gaan de storten door tot in de zomer van 2017. Storten zijn afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden en vinden niet dagelijks plaats.

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.