EN
> Home > Gebieden > Noorderbrug

Noorderbrug

 

BVD000 Webkaart Noorderbrug V2Het brugdek van de Noorderbrug blijft op de huidige locatie liggen en wordt gerenoveerd. De aanlanding in Maastricht-West verleggen we richting bedrijventerrein Bosscherveld. De nieuwe aanlanding zorgt voor een betere doorstroming van het Maaskruisende verkeer aan de noordkant van de stad, inclusief een snellere verbinding met België (Lanaken/Smeermaas). Tegelijkertijd wordt het aantal rijstroken op de Noorderbrug uitgebreid naar 2×3 rijstroken. Inmiddels zijn de werkzaamheden in volle gang. Naar verwachting nemen we het nieuwe Noorderbrugtracé eind augustus 2017 in gebruik

Update: 16 februari 2017

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de realisatie van de nieuwe aanlanding  voor de Noorderbrug zijn in het voorjaar van 2016 begonnen. Firma BAM heeft in de afgelopen maanden kabels en leidingen en leidingen verlegd rondom de nieuwe pijlers en nieuwe talud. De aanleg van de funderingspalen voor de zestien nieuwe pijlers is in oktober 2016 van start gegaan en in februari 2017 afgerond. Van maandag 13 februari tot eind mei 2017 plaatsen we 336 liggers tussen de pijlers van het hoofdtracé. Het grondwerk voor de ruim 530 meter lange aardebaan – oftewel talud – van de nieuwe aanlanding is binnen het bedrijventerrein Bosscherveld in volle gang. Vanaf maandag 20 maart gaan we aan de slag met het brugdek van de Noorderbrug: tot in de zomer van 2017 renoveren we stapsgewijs de bestaande Noorderbrug en richten we de rijbanen opnieuw in.

Renovatie brugdek

De Noorderbrug is alweer sinds 1984 in gebruik en in al die jaren heeft er geen grootschalig onderhoud plaatsgevonden. Een grondige renovatie van het brugdek is dan ook een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden voor het nieuwe Noorderbrugtracé. Maandag 20 maart 2017 start de renovatieklus. Dan werken we niet alleen op, maar óók onder het brugdek. Omdat de ruimte binnen de grenzen van het brugdek erg beperkt is, werken we in fasen. Autoverkeer kan meestal doorrijden, maar moet rekening houden met minder en smallere rijstroken, aangepaste maximumsnelheden én af en toe een afsluiting van de Noorderbrug.

Werken in fasen

De eerste fase van de renovatie van het brugdek start maandag 20 maart, aan de zuidzijde van de Noorderbrug. Autoverkeer schuiven we op naar de noordzijde en kan doorgaan via 2×2 (versmalde) rijstroken, het voet- en fietspad is afgesloten tot in de zomer van 2018. Tijdens de renovatiewerkzaamheden schuiven we autoverkeer nog verschillende keren op om ruimte vrij te maken voor de werkzaamheden, totdat het hele brugdek onder handen is genomen. Na afloop kunnen automobilisten via 2×3 rijstroken doorrijden.

Inschuiven nieuw brugdeel

Sinds eind 2016 bouwen we naast de bestaande aanlanding – tussen Maasoever en voormalig Grondbankterrein – de een 180 meter lang nieuw brugdeel op, compleet met pijlers op stalen platen. Het brugdeel vormt straks de verbinding tussen de bestaande Noorderbrug en de nieuwe aanlanding. In de bouwvak van 2017 – vanaf zondagnacht 6 augustus tot maandagochtend 21 augustus – schuiven we het brugdeel op zijn definitieve plek. Dan is de Noorderbrug twee weken lang afgesloten voor alle verkeer. Tijdens de afsluiting slopen we eerst een deel van de huidige Noorderbrug om plaats vrij te maken voor het nieuwe brugdeel. Na sloop schuiven we het nieuwe brugdeel op zijn plek om vervolgens nieuw asfalt en wegmarkeringen aan te brengen. Na afloop van de twee weken durende afsluiting gaat autoverkeer op de Noorderbrug door via het nieuwe Noorderbrugtracé.

Slim(mer) op weg

Er staat veel te gebeuren voor het project Noorderbrugtracé. Tegelijkertijd vinden ook op andere plekken in en om de stad werkzaamheden plaats voor een betere infrastructuur. Gaat u de weg op? Kijk vóór vertrek op de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar. Zo bent u op de hoogte van afsluitingen en omleidingen, extra reistijd en verkeersdrukte. Of maak gebruik van één van de alternatieven voor reizen met de auto. Meer informatie: www.maastrichtbereikbaar.nl.

Let op: planningen zijn naar huidige inzichten en kunnen wijzigen. Via onze website, facebook, twitter en digitale nieuwsbrief houden we u voortdurend op de hoogte!
.

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.