EN
> Home > Gebieden > Maastricht-West

Maastricht-West

 

Maastricht-WestNEWEen belangrijk onderdeel van het project Noorderbrugtracé is de herinrichting van de rijbanen tussen de Cabergerweg en Nobellaan. Voetgangers en (brom)fietsers kunnen via een brede middenberm makkelijk en veilig oversteken. Ook voor automobilisten is de verkeerssituatie veranderd: om de doorstroming zoveel mogelijk te bevorderen is links afslaan niet meer mogelijk. De Ravelijn, Caberg en Brusselsepoort blijven gewoon bereikbaar, maar via andere rijroutes dan voorheen. De herinrichting de rijbanen van de Fort Willemweg begon in september 2016  en is in augustus 2017 grotendeels afgerond. De Nobellaan en Fagotstraat zijn in juni 2017 opengesteld voor (bestemmings)verkeer, de Fort Willemweg, het nieuwe kruispunt Cabergerweg en Belvédèrelaan in augustus 2017. Klik op de afbeelding hiernaast voor een grotere versie.

Update: 21 augustus 2017

In het afgelopen jaar hebben de wegenbouwers van Strukton een nieuwe verkeersstructuur gerealiseerd voor Maastricht-West. Tussen Gentelaan en Cabergerweg zijn de rijbanen verbreed, fietspaden vernieuwd en ruime middenbermen aangelegd. Ter hoogte van de Cabergerweg sluiten de nieuwe rijbanen van de Fort Willemweg aan op een nieuw kruispunt. Via het nieuwe kruispunt Cabergerweg/Fort Willemweg kan verkeer doorrijden naar de verlengde Belvédèrelaan en/of nieuwe aanlanding van de Noorderbrug. Toch zijn we er nog niet, want het komende jaar staat – onder andere – de herinrichting van de volledige Cabergerweg in de planning.

Wat gaan we doen?

De Cabergerweg krijgt een heel nieuwe inrichting. Allereerst om ervoor te zorgen dat de rijbanen goed aansluiten op de nieuwe wegaansluitingen. Maar ook omdat we – tussen de Lage Frontweg en Statensingel – een droge gracht realiseren. De droge gracht verbindt straks de Hoge en Lage Fronten tot één groot Frontenpark. Wandelaars kunnen dan ongehinderd onder de Cabergerweg door oversteken terwijl bovengronds alle verkeer gewoon doorgaat.

Herinrichting ‘oud’ kruispunt Cabergerweg/ Fort Willemweg

De herinrichting van de Cabergerweg pakken we in fasen aan. We beginnen met de ombouw van het ‘oude’ kruispunt Cabergerweg/Fort Willemweg, ter hoogte van speeltuin Fort Willem en Radium Foam. Het kruispunt blijft bestaan, maar wordt aangepast aan de nieuwe verkeerssituatie. Tegelijkertijd krijgen de rijbanen nieuw asfalt en markeringen. Tijdens de werkzaamheden is de Cabergerweg tussen Peter Huyssenslaan en nieuwe rijbanen van de Fort Willemweg twee maanden lang afgesloten voor alle verkeer*, inclusief voetgangers en (brom)fietsers.

* Speeltuin Fort Willem blijft bereikbaar voor linksafslaand verkeer vanaf de Carl Smulderssingel.

Kabel- en leidingwerk

Firma BAM begint als eerste, met het verleggen van kabels en leidingen rondom de Cabergerweg. Dat is nodig omdat kabels en leidingen voor eventueel toekomstig onderhoud en/of herstelwerkzaamheden niet onder asfalt mogen liggen. Ook BAM werkt in fasen en begint allereerst met het verleggen van kabels in het fietspad richting noorden, tussen het nieuwe kruispunt en Radium Foam. Daarna gaat BAM verder met kabelwerk tussen de Peter Huyssenslaan en nieuwe rijbanen van de Fort Willemweg. Tot in de winter trekt BAM steeds verder richting zuiden, om nog voor de kerst de eerste fase van het kabel- en leidingwerk af te ronden ter hoogte van de Statensingel.

Let op:
Bij werkzaamheden in de ondergrond bestaat er kans op vertragingen. Bijvoorbeeld omdat er onbekende (wees)kabels worden aangetroffen die firma BAM niet mag opruimen zonder toestemming van de netbeheerder. Planningen zijn dan ook naar huidige inzichten en kunnen wijzigen.

Hinder voor autoverkeer

Van maandag 4 september tot woensdag 1 november is de Cabergerweg in beide rijrichtingen afgesloten tussen Peter Huyssenslaan en nieuwe rijbanen van de Fort Willemweg. Bedrijven aan Het Rondeel en het tankstation aan de Carl Smulderssingel blijven voortdurend bereikbaar. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Fort Willemweg, Brusselseweg en Peter Huyssenslaan (en andersom). Speeltuin Fort Willem en het bijbehorende parkeerterrein blijven bereikbaar vanaf de Carl Smulderssingel: ter hoogte van het ‘oude’ kruispunt Fort Willemweg/Cabergerweg kan verkeer rechtsafslaan.

Cabergerweg fase 1 - autoverkeer

Download hier een grotere versie van bovenstaand kaartje

Hinder voor langzaam verkeer

Van maandag 28 augustus tot medio september
Voor het kabel- en leidingwerk rondom de Cabergerweg moet firma BAM met regelmaat voet- en fietspaden afsluiten. Dat geldt als eerste voor het fietspad tussen het nieuwe kruispunt en Radium Foam, voor (brom)fietsverkeer richting noorden. (Brom)fietsers worden vanaf maandag 28 augustus tot medio september omgeleid via de Kastanjelaan, Fort Willemweg, Zoetmanstraat en Theo van der Schuerlaan.

Van maandag 4 september tot woensdag 1 november
Tijdens de herinrichting van kruispunt Cabergerweg/Fort Willemweg (van 4 september tot 1 november) leiden we (brom)fietsers om via de Fort Willemweg, Henri Jonaslaan, Zoetmanstraat en Theo van der Schuerlaan (en andersom). (Brom)fietsers van en naar de Belvédèrelaan en/of Boschpoort moeten er rekening mee houden dat de Fort Willemweg – parallel aan Radium Foam – tijdens de herinrichting van het kruispunt is afgesloten. Via de Lage Frontweg leiden we (brom)fietsers om naar het nieuwe kruispunt Cabergerweg en Fort Willemweg.

Cabergerweg-fase-1---langzaam-verkeer

Download een grotere versie van bovenstaand kaartje hier

Vooruitblik

Na herinrichting van het oude kruispunt Fort Willemweg/Cabergerweg zitten de werkzaamheden er nog niet op. Naar verwachting ronden we de volledige herinrichting van Cabergerweg in het najaar van 2018 af. Via onze website, Facebook en Twitter houden we u op de hoogte van de werkzaamheden!

Slim(mer) op weg

Er is al veel werk verzet voor het project Noorderbrugtracé, maar we zijn er nog niet. Na de bouwvak starten de voorbereidingen voor de herinrichting van de Cabergerweg, kruispunt Statensingel en Frontensingel. Tegelijkertijd vinden ook op andere plekken in en om de stad werkzaamheden plaats. Ga goed voorbereid op weg en check vóór vertrek de Slimme Kaart van Maastricht Bereikbaar.

Let op: planningen zijn naar huidige inzichten en kunnen wijzigen. Via onze website, facebook, twitter en digitale nieuwsbrief houden we u voortdurend op de hoogte!

Bekijk hier een fotoalbum van de werkzaamheden tussen Cabergerweg en Gentelaan (fotograaf: Fred Berghmans)

Noorderbrug Maastricht is onderdeel van het programma Belvédère-Maastricht.
Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.